h

MBO'ers willen wel op kamers!

12 mei 2009

MBO'ers willen wel op kamers!

Uit de enquêtes die ROOD Amersfoort, in samenwerking met het ROC ASA, heeft afgenomen blijkt dat MBO-studenten wel degelijk op kamers willen. ROOD is in februari begonnen met de actie toen bleek dat HBO’ers in Amersfoort voorrang kregen bij de toewijzing van studentenkamers boven MBO’ers.

Marc Smits namens ROOD Amersfoort: ‘de enquêtes bevestigen de signalen die we van MBO studenten kregen. Met name de MBO’ers van 18 jaar en ouder hebben last van deze belachelijke regeling en daarom moet deze zo snel mogelijk van tafel.’

De afgelopen maanden werden rond de 800 enquêtes opgehaald. Uit de resultaten werd duidelijk dat de 16 en 17-jarige MBO’ers nog weinig behoefte hebben om op kamers te gaan, onder de 18-plussers was de behoefte echter veel groter. Door de afspraken tussen woningbouwcorporaties en de gemeente, waarbij HBO’ers voorrang krijgen op kamers zijn de MBO-studenten vaak aangewezen op duurdere, particuliere kamers. ‘Het is echt hard nodig om voorrang te verlenen op basis van leeftijd of reisafstand. Een regeling op basis van opleidingsniveau is gewoon regelrechte discriminatie’, aldus Marc Smits.

De gemeente en woningbouwcorporatie Portaal hebben inmiddels aangegeven geen tekort aan studentenkamers te zien. Ook zijn zij van mening dat MBO'ers geen behoefte hebben om op zichzelf te wonen. ROOD Amersfoort toont met de enquête dus aan dat hier geen sprake van is. 'Bovendien’, zegt Smits, ‘als er geen tekort aan studentenkamers is dan hoeven HBO’ers ook geen voorrang te krijgen op MBO’ers. Deze voorrangsregel is blijkbaar nodig om genoeg kamers voor HBO’ers te realiseren. Hierbij wordt echter een grote groep MBO-studenten over het hoofd gezien'.

ROOD Amersfoort zal er de komende tijd alles aan doen om deze belachelijke discriminerende maatregel van tafel te krijgen. Wil je meehelpen, meedenken of heb je andere opmerkingen of tips mail dan even naar roodamersfoort@sp.nl

U bent hier