h

Bien van den Brink-Tjebbes

17 november 2014

Bien van den Brink-Tjebbes

Op 5 november overleed Bien van den Brink-Tjebbes (90). Bien was zeer bij de SP-afdeling betrokken, en was in 2010 onze lijstduwer bij de gemeenteraadsverkiezingen. Namens het bestuur van de SP-Amersfoort woonde ik de dankdienst bij in de Emmaüskerk in het Soesterkwartier.

Bien was een bijzonder mens. Voor haar hoorden socialisme en geloof onlosmakelijk bij elkaar. Beiden vormden voor haar een bron van inspiratie om een totaal andere visie op het vak verpleegkunde te ontwikkelen. Het dienen van de medemens, het elkaar niet loslaten was voor Bien bij uitstek iets, waar in de opleiding tot verpleegkundige aandacht aan moest worden besteed.

Zij stelde, dat in de zorg de mens centraal moet staan. Een ieder verdient menselijke waardigheid en vooral als hij kwetsbaar is. Verpleegkundigen moeten niet langer “over de zieke, maar met de zieke praten”. Niet het zorgaanbod, maar de zorgvraag zou voorop moeten staan.

Zij schreef tijdens haar leven talrijke studieboeken voor verpleegkundigen, waarin zij deze visie voor de beroepspraktijk uitwerkte. Dit op de eerste plaats in het belang van de patient, maar ook als tegenwicht tegen de oprukkende medicalisering en verzakelijking van de zorg.

De SP is haar dank verschuldigd voor haar bijdragen aan onze standpunten op het gebied van zorg. Zeker in deze tijd, waarin de mensonterende gevolgen van de bezuinigingen op de zorg steeds zichtbaarder worden, is Biens visie waardevol.

Bets Beltman

Reactie toevoegen

U bent hier