h

Natuur en milieu

Goed beleid op natuur en milieu wordt voor gemeenten steeds belangrijker. Onze stad ligt te midden van uitgestrekte bossen en een prachtig weidelandschap, maar voor de natuur in onze stad wordt slecht gezorgd. Bomen worden onnodig massaal gekapt en op gemeentelijk groenbeheer wordt flink bezuinigd. Als Amersfoort weer een Groene Stad wil worden moet zij initiatieven zoals de Natuurtuin en het Groene Spoor omarmen in plaats van tegenwerken.

Op het gebied van milieu gaat het niet goed met Amersfoort. Onze gemeente wordt doorkruist door twee belangrijke snelwegen, met alle bijbehorende geluidsoverlast en fijnstofproductie. Daarnaast blijven er gevaarlijke transporten over het spoor door onze gemeente rijden, ondanks het feit dat er de afgelopen jaren veiligheidsincidenten zijn geweest. Er moet meer gebeuren om deze problemen aan te pakken en om inwoners van de gemeente tegen deze problemen te beschermen. Blijkbaar wacht het zittende college liever tot het een keer echt mis gaat, voordat het gemeentebestuur Den Haag laat weten dat risicovolle spoortransporten niet langer worden getolereerd in onze dichtbevolkte gemeente.

Het inrichten van een gemeente is niet eenvoudig. Er blijft een groeiende behoefte aan meer woonruimte, groen, speelruimte voor jeugd en goede doorstroming van het verkeer. Het college heeft verkeerde keuzes gemaakt rond beleid op natuur en milieu. Wij gaan het evenwicht herstellen.

 

Wat wil de SP?
  • Een groene en duurzame stad, met een gezond leefklimaat voor mens en dier;
  • Een stop op gevaarlijke chloortreinen door Amersfoort;
  • EU-normen voor fijnstof zijn onvoldoende, fijnstof wordt daarom nog verder beperkt;
  • Inzicht in en communicatie over de aanwezigheid en gevaren van asbest in gebouwen;
  • Geen nieuwe UMTS-masten;
  • Groenonderhoud mag niet de verantwoordelijkheid worden van buurtbewoners;
  • De SP wil windenergie bevorderen. Aanleg windmolenparken kan alleen met steun van omwonenden. De gemeente spant zich in om het lokale draagvlak voor windenergie te vergroten.
Duurzaamheid

Om de duurzaamheid van Amersfoort te verbeteren zetten wij vooral in op energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Energieneutrale nieuwbouw en renovatie wordt gestimuleerd, waarbij we prioriteit geven aan coörporatiewoningen. Daarnaast springen wij creatief om met opwekking van duurzame energie en het terugbrengen van CO² uitstoot.

Bij kleinschalige inzet van windmolens kunnen wij omwonenden laten meedelen in de opbrengsten en geluidswallen kunnen worden voorzien van zonnepanelen. De SP is voorstander van windenergie, maar aanleg van windmolenparken mag alleen doorgang vinden als er lokaal draagvlak voor is.

Asbest

De aanwezigheid van asbest in woningen en openbare gebouwen vormt een enorm gevaar voor de volksgezondheid, iets dat de gemeente nog steeds bagatelliseert. Het inademen van één vezel asbest kan pas na ongeveer 20 jaar dodelijke gevolgen hebben. De financiële en lichamelijke gevolgen zijn groot, maar de gemeente schuift niet alleen haar verantwoordelijkheid voor zich uit. Ook maakt zij geen bindende afspraken met woningcorporaties en beheerders van openbare gebouwen om de financiële en lichamelijke gevolgen te ondervangen. 

De SP wil al jaren dat de gemeente op korte termijn een volledig beeld geeft van de aanwezigheid , én mate van gevaarlijkheid van asbest in alle openbare gebouwen en de door woningbouwcorporaties gebouwde woningen van voor 1994. De gemeente moet met alle betrokken partijen  het initiatief nemen voor een asbestverwijderingsplan.

De voorschriften en de controle vanuit de gemeente bij veranderingen van gebouwen en woningen met asbest moet beter. Aan juiste en eerlijke voorlichting aan bewoners moet veel aandacht worden besteed.

Afval

Amersfoort blijft streven naar meer recycling van afval, zolang dit niet tot hogere lasten voor de inwoners van Amersfoort leidt. Mensen moeten hun afval makkelijk kwijt kunnen, omdat dit anders kan leiden tot illegale stort. Het moet voor particulieren mogelijk blijven om zonder extra kosten grof vuil af te laten halen. De opbrengsten van de inzameling van textiel moeten uitsluitend ten goede komen aan goede doelen. 

Fijnstof

Bij beslissingen over vervoer en verkeer staan de gezondheid en het welzijn van de mensen voorop. Geluidsoverlast moet worden aangepakt en de luchtkwaliteit moet worden verbeterd. De SP beschouwt de EU-normen voor fijnstof als onvoldoende, om de mensen te beschermen die met fijnstof in aanraking komen. Amersfoort moet meer doen om de bestaande fijnstofnormen niet te overschrijden. Wij stimuleren fietsverkeer en het gebruik van openbaar vervoer om onder andere fijnstof te verminderen.

Transport van gevaarlijke stoffen

De gemeente moet er alles aan doen om te voorkomen dat chloortreinen en andere transporten van gevaarlijke stoffen nog langer over dichtbevolkt Amersfoorts grondgebied rijden. Hierbij moet Amersfoort de samenwerking zoeken met andere gemeenten om gezamenlijk een vuist te kunnen maken in Den Haag.

Natuureducatie

Er komt meer aandacht voor natuureducatie om kinderen en volwassenen het maatschappelijk belang van natuur en milieu voor onze maatschappij in te laten zien. Het nieuw te realiseren Centrum Voor Natuur en Milieu Educatie, alsmede de kinderboerderijen De Vosheuvel en De Brinkhorst, moeten hierbij een rol gaan spelen.

Openbaar groen

Goed onderhouden, schone groenstroken en parken zorgen voor een leefbare buurt. Zwerfvuil dient te worden voorkomen en speeltoestellen en meubilair moeten goed worden onderhouden. De SP wil dat de gemeente zorg draagt voor het onderhoud aan de groenstroken en de parken. De verantwoordelijkheid mag niet worden afgewenteld op de bewoners van een wijk. Medewerkers in het groenbeheer dienen voor hun werkzaamheden een fatsoenlijk loon te krijgen.

Bomenbeleid

Amersfoort had ooit het predicaat “Groene Stad”, maar hier is weinig meer van over. De afgelopen jaren was het bomenbeleid in onze gemeente zeer treurig te noemen. Wij gaan onnodige bomenkap voorkomen. Daar waar kap nodig is gaan wij beter toezicht houden, om herhaling van situaties zoals in het Randenbroekerpark te voorkomen. Bij (nieuw)bouwprojecten wordt zoveel mogelijk groen behouden. Uitgangspunt is CO² neutraal kappen. Daar waar een boom verdwijnt dient elders in de gemeente een gelijkwaardige massa bomen herplant te worden om de stijging van CO² af te vangen.

Dierenwelzijn

Opvang van dieren in nood moet goed geregeld zijn en daarom ondersteunt de gemeente de dierenambulance en de dierenopvang. De gemeente dient deze te faciliteren waar uitbreiding nodig is. Bij (nieuw)bouw, renovaties en andere projecten houden we rekening met aanwezige diersoorten. Voor honden moeten voldoende uitlaatplaatsen en losloopgebieden in de buurt aanwezig zijn. Dit is niet alleen in het belang van de dieren en hun eigenaars, maar vermindert ook de overlast op andere plekken in de buurt. 

Milieuregels handhaven

De inwoners van Amersfoort dienen beschermd te worden tegen stankoverlast en blootstelling aan giftige stoffen. Toezicht en handhaving van milieuwet- en regelgeving dienen daarom versterkt te worden. De vorming van een regionale uitvoeringsdienst mag effectieve toezicht en handhaving van milieu- en regelgeving niet ondermijnen. 

UMTS en elektromagnetische straling

De digitale ontwikkeling lijkt niet meer te stuiten en biedt in een aantal opzichten vooruitgang en gemak. Maar het heeft een prijs waar overheden vaak hun ogen voor sluiten. Resultaten van onderzoeken tonen steeds meer aan dat UMTS-masten en Electro Magnetische Straling de gezondheid kunnen schaden. Opeenvolgende coalities hebben in Amersfoort te weinig oog gehad voor deze gezondheid bedreigende effecten. Telecombedrijven zijn steeds op hun wenken bediend. Naar kritische bewoners wordt niet goed geluisterd als de zoveelste UMTS-mast "moet" worden geplaatst. Het college dient de gevaren van de UMTS-masten en Electro Magnetische Straling in kaart te brengen en de gemeenteraad tenminste twee keer per jaar hierover te informeren. Daarbij dient het college voorstellen te doen om de gevaren voor de bevolking effectief te bestrijden. Ook de gezondheid bedreigende effecten van de uitrol van WIFI over de binnenstad dient bij deze rapportage te worden betrokken. Vanaf nu worden er in Amersfoort geen nieuwe UMTS-masten meer geplaatst.

Stadslandbouw en andere burgerinitiatieven

Veel grote en kleine terreinen in Amersfoort liggen al jaren braak. Volgens de SP kunnen deze terreinen gebruikt worden om initiatieven zoals stadslandbouw en trapveldjes te stimuleren. Burgerinitiatieven zoals de Natuurtuin en het Groene Spoor dienen door de gemeente ondersteund te worden. 

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier