h

Buurtbewoners voeren actie tegen komst onbemand benzinestation

9 februari 2005

Buurtbewoners voeren actie tegen komst onbemand benzinestation

Bewoners aan de Soesterweg in de omgeving van het GULF benzinestation vrezen dat het niet denkbeeldig is dat er een ernstig ongeluk ontstaat. Dit tankstation is momenteel nog bemand en behalve 's zondags dagelijks geopend tot 18.00 uur. Buurtbewoners zijn niet blij met het benzinestation in een dichtbevolkte woonwijk. Op 19 februari a.s. wordt het bemande station gesloten en start Gulf met de ombouw naar een onbemand station.

Het onbemande tankstation zal 24 uur per dag geopend zijn. Boven het benzinestation zijn woningen en ook in de onmiddellijke nabijheid bevinden zich veel woningen.

's Avonds is het benzinestation nu al vaak een hangplek voor jongeren. Omwonenden vrezen dat de situatie door vandalisme uit de hand kan lopen, zeker als het tankstation ook 's avonds geopend is. Daarnaast zal de geluidsoverlast en het verkeer toenemen in een mate waarop de wijk niet berekend is en die niet past in een woonwijk.
Volgens het Gewest Eemland is het benzinestation gezien de lokale situatie vergunningplichtig. Bewoners zijn bang dat de ombouw plaatsvindt zonder dat daarvoor toestemming is verleend en dat de gemeente voor een voldongen feit wordt geplaatst.
Zij zijn een handtekeningenactie gestart tegen de komst van het onbemande benzinestation. De buurt reageert met grote instemming.
Een website is in voorbereiding (www.veiligheidnu.nl) en het actiecomité verwacht dat binnenkort de buurt vol hangt met posters tegen de komst van het onbemande benzinestation.
Op verzoek van bewoners heeft de SP vragen gesteld aan B en W. (Zie hieronder)

Voor meer informatie:
Wim van Gammeren.

Vragen onbemande GULF Benzinestation SOESTERWEG

Vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders overeenkomstig artikel 37 van het reglement van orde voor de vergaderingen van de gemeenteraad van Amersfoort.

Op de Soesterweg 452 bevindt zich een GULF benzinestation. Dit station is bemand en behalve 's zondags dagelijks geopend tot 18.00 uur. Buurtbewoners zijn niet blij met het benzinestation in een dichtbevolkte woonwijk. Op 19 februari a.s. wordt het bemande station gesloten en start Gulf met de ombouw naar een onbemand station. Boven het benzinestation zijn woningen en ook in de onmiddellijke nabijheid bevinden zich veel woningen. Volgens het Gewest Eemland is het benzinestation gezien de lokale situatie vergunningplichtig. Bewoners vrezen dat de ombouw plaatsvindt zonder dat daarvoor toestemming is verleend en dat de gemeente voor een voldongen feit wordt geplaatst.
's Avonds is het benzinestation vaak een hangplek voor jongeren. Gevreesd wordt voor vandalisme, geluidsoverlast, lichtoverlast, gevaarlijke situatie door aantrekking van extra verkeer, met name 's avonds en 's nachts.

Wij hebben de volgende vragen:

1. Is het college bereid de situatie ter plekke samen met buurtbewoners te bekijken?
2. Is het college met ons van mening dat er gezien de lokale situatie een vergunning dient te worden aangevraagd voor ombouw naar een onbemand station?
3. Is er door de eigenaar of namens de eigenaar een vergunning aangevraagd voor deze ombouw?
4. Zo niet, is het toegestaan dat men een benzinestation eerst ombouwt en mogelijk later pas een vergunning aanvraagt?
5. Is het college met ons van mening dat een benzinestation in een dichtbevolkte wijk niet zou moeten worden toegestaan?
6. Al helemaal niet als het een onbemand station is dat ook 's avonds geopend is?
7. En beslist niet als het ook nog een hangplek voor jongeren is?
8. Is het college bereid een vergunning te weigeren?
9. Is het college bereid er op toe te zien dat er niet illegaal omgebouwd wordt naar een onbemand station?
10. Mocht het college wel bereid zijn een vergunning te verlenen, hetgeen wij ons niet kunnen voorstellen, is het college dan tenminste bereid om aanvullende eisen te stellen, zodanig dat vandalisme, dat mogelijk tot een ernstig ongeluk kan leiden, niet of nauwelijks plaats kan vinden? Met aanvullende eisen wordt bijvoorbeeld bedoeld: beperking in de openingstijden, een zodanige afsluiting na de openingstijden dat deze plek niet als hangplek gebruikt kan worden, extra afsluitende maatregelen bij de pompen en van politiezijde extra controle op vandalisme.
11. Is het college bereid te bevorderen dat het benzinestation uit deze dichtbevolkte wijk verhuist?

Gezien het feit dat de ombouw waarschijnlijk al direct na sluiting van het bemande station begint, verzoeken wij u vriendelijk deze vragen met spoed te beantwoorden.

Fractie van de Socialistische Partij

Wim van Gammeren

www.veiligheidnu.nl

U bent hier