h

Verslag thema-avond 'links in bestuur'

25 maart 2005

Verslag thema-avond 'links in bestuur'

"NickOp 23 maart werd de eerste thema-avond over bestuur georganiseerd. Het thema was 'links in bestuur' en werd ingeleid door naar het Engelse Labour te kijken.

Op 23 maart 2005 werd de eerste thema-avond 'links in bestuur' georganiseerd in de Weesboom.

Nick Thomas zette het eerste uur kort de Engelse politieke geschiedenis van Labour uiteen. In de tweede helft probeerden we met elkaar de vraag op te lossen wat we als SP ervan zouden kunnen leren.

"Nick

De tekortkomingen van het neoliberalisme/kapitalisme bieden socialistische partijen een kans. We moeten als SP vooral blijven wijzen op de tekortkomingen en alternatieven. De ervaringen van onzekerheid in de directe omgeving (werkeloze buurman, sluiting buurthuis, explosie huurhuis, etc.) kan een tegenreactie in gang zetten. Er was discussie wanneer en hoe deze tegenreactie zal komen (in het parlement, op straat, vanuit de flexwerkers of de jonge generatie).

Verder moeten we de middengroepen overtuigen dat linkse opvattingen in hun belang zijn. Uiteindelijk moeten we open staan om te gaan besturen om de veranderingen in te zetten. We moeten echter niet gaan schuiven met uitgangspunten maar hooguit onderhandelen over voorlopige resultaten. De huidige SP-wethouders zijn stimulerende voorbeelden.

Deelnemers aan het debat

Tenslotte hebben we het gehad over de verpakking. De SP is al goed bij het "verkopen" van de inhoudelijke boodschap. De tomaat heeft landelijk voor de doorbraak gezorgd. Vernieuwen van beelden en verpakkingen blijft nodig om meer mensen te overtuigen van het SP alternatief.

Het debat is succesvol ervaren en heeft de deelnemers politiek geïnspireerd. We kijken uit naar de tweede avond met het thema Zelfbestuur.

U bent hier