h

Raad is tegen sociale woningbouw ziekenhuislocaties

6 april 2005

Raad is tegen sociale woningbouw ziekenhuislocaties

In de raadsvergadering van 5 april j.l. zijn besluiten genomen t.a.v. de bouwlocaties Lichtenberg, Elisabeth en de Kop van Schothorst. De SP diende o.a. een motie in om een onderzoek te laten verrichten naar de haalbaarheid van 10 % sociale woningbouw op de beide ziekenhuislocaties. Deze motie werd verworpen.

Uitgangspunt bij woningbouw is voor de SP in het algemeen ca. 30% sociale woningbouw. Maar bij de ziekenhuislocaties, is een constructie bedacht waarbij de aankoop en bouw van het nieuwe ziekenhuis op de Maatweg 'budgettair neutraal' zou moeten zijn, hetgeen alleen kan bij een hoog percentage dure woningen. Maar zelfs 10 % werd afgewezen door de collegepartijen

De SP verbaast zich in het bijzonder over het stemgedrag van de collegepartijen PvdA en Groen Links. Juist deze zich sociaal noemend partijen stemden tegen de SP motie. De verbazing werd nog groter toen deze twee partijen wel instemden met een motie van de VVD om voor ouderen wel de mogelijkheid te scheppen om zorgwoningen te bouwen, vermoedelijk voor vermogende ouderen.

Bij de motie van de SP ging het in eerste instantie alleen over een onderzoek, bij de motie van de VVD gaat het over een keiharde toezegging. Blijkbaar zijn de PvdA en Groen Links meer begaan met het lot van “vermogende” ouderen, dan met mensen die het moeten hebben van een lage huur om het hoofd boven water te houden. Mensen die alleen een sociale woningbouw woning kunnen betalen staan lang op de wachtlijst. Dit zal alleen erger worden met de plannen van B&W ten aanzien van de binnenstedelijke vernieuwing, o.a. in Kruiskamp, Rustenburg en Liendert.

In deze plannen wordt uitgegaan van 10-20% vermindering van de sociale woningen door sloop of verkoop. Hiervoor in de plaats komen duurdere huur- en koopwoningen terug. Argument om deze uitruil van woningsoorten te doen, is te komen tot een evenwichtiger samenstelling van de wijk. Blijkbaar gaat dit argument niet op bij de locaties Lichtenberg en Elisabeth. In de ogen van de PvdA en Groen Links behoeft hier kennelijk geen evenwichtiger samenstelling van de wijk te worden gerealiseerd, gezien hun stemgedrag. Sociaal kan de SP deze manier van stemmen niet noemen.

De SP is zeer benieuwd hoe de PvdA en Groen Links zich gaan opstellen in de discussie rondom de 10-20% reductie van sociale woningbouw in de plannen van B&W ten aanzien van de binnenstedelijke vernieuwing. Voor alle duidelijkheid de SP heeft ook bij de motie voor de zorgwoningen voor gestemd.

Amersfoort, 6 april 2005

Zie ook ons verkiezingsprogramma over woningbouw

U bent hier