h

Buurt van de Belofte, Wijk van de Eeuwige... Jericho/Jeruzalem!

11 mei 2005

Buurt van de Belofte, Wijk van de Eeuwige... Jericho/Jeruzalem!

De gemeente Amersfoort en de woningcorporatie SCW hebben de afgelopen maand een plan gelanceerd over binnenstedelijke vernieuwing. De Socialistische Partij (SP) Amersfoort heeft in de buurt Jericho/Jeruzalem onderzocht wat er klopt van de aannames die genoemd worden in het extra stadsbericht "Uw stad, uw wijk, uw woning". In dit vernieuwingsplan komen de gemeente en SCW tot de uitkomst dat er “iets” moet gebeuren in Jericho/Jeruzalem. Uit het onderzoek blijkt zeer duidelijk: de bewoners van Jericho en Jeruzalem zijn zeer tevreden en willen graag verder in een goed onderhouden woning en buurt.

De resultaten zijn ronduit verbluffend. De bewoners blijken zeer betrokken bij hun buurt en de plannen. Van de 280 enquêteformulieren zijn er 110 ingeleverd. Een respons van 40% wordt doorgaans niet gehaald bij welke enquête dan ook. Daarnaast is 92% van de bewoners tevreden over de buurten 81% van de bewoners is tevreden over het huis. Tenslotte blijkt de gemiddelde woonduur van de huurder 23 jaar te zijn (het landelijke gemiddelde is 8 jaar). Zeven mensen blijken zelfs langer dan 50 jaar in de buurt te wonen. Zij wonen daar al vanaf de nieuwbouw/wederopbouw!

Bewoners herkennen absoluut niet de gesuggereerde problemen als verpaupering, onvoldoende speelgelegenheid, overlast van jongeren, drugsoverlast en vernielingen. De problemen rond slecht groenonderhoud, hardrijders in de wijk, onvoldoende winkels in de buurt en meer differentiatie in koop- en huurwoningen worden beter begrepen, echter blijft het een minderheid. De SP Amersfoort vraagt zich af wat de werkelijke argumenten zijn om te slopen. Ze heeft uiteraard wel een vermoeden.

Grofweg driekwart van de bewoners wil dat de woningen behouden moeten blijven in de huidige vorm door renovatie. Een kwart van de bewoners wil bij renovatie graag de woning vergroten. Enkele bewoners stellen sloop of verkoop voor. Opvallend is dat veel mensen erbij geschreven hebben dat de huurprijs het allerbelangrijkste is en dat het na 18 jaar weer tijd is voor groot onderhoud.

Het is ongelooflijk hoe de gemeente en SCW denkt om te kunnen gaan met hun klanten/bewoners.
De SP nodigt de SCW en gemeente uit om in gesprek te gaan met de bewoners. Inmiddels is een flinke delegatie bewoners bereid een goed gesprek te hebben met de opstellers van de nota binnenstedelijke vernieuwing over hun buurt.

De SP vindt dat er goedkoper moet worden gebouwd en dat zorgvuldig omgegaan moet worden met bestaande goedkope sociale huurwoningen. SP blijft de corporaties en gemeenten wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkeid iedereen fatsoenlijk en betaalbaar te laten wonen.

Bijlage 1: vragenlijst (pdf, 68k)
Bijlage 2: uitslag (pdf, 172k)

U bent hier