h

Buurtoverleg Jericho/Jeruzalem goed bezocht

29 juni 2005

Buurtoverleg Jericho/Jeruzalem goed bezocht

PERSBERICHT - De gemeente Amersfoort en de woningcorporaties SCW en Portaal hebben een plan gelanceerd over binnenstedelijke vernieuwing. In dit vernieuwingsplan komen de gemeente en SCW tot de uitkomst dat er “iets” moet gebeuren in de buurt Jericho/Jeruzalem.

De Socialistische Partij (SP) Amersfoort heeft in de buurt Jericho/Jeruzalem onderzocht wat er klopt van de aannames die genoemd worden in het extra stadsbericht "Uw stad, uw wijk, uw woning". Uit dit onderzoek blijkt duidelijk: de bewoners van Jericho en Jeruzalem zijn zeer tevreden en willen graag verder in een goed onderhouden woning en buurt.

In vervolg op de door de SP gehouden enquête in de buurt Jeruzalem/Jericho heeft de SP op 21 juni jl. een buurtbijeenkomst georganiseerd. De 38 buurtbewoners die op de enquête hadden aangeven zich in te willen zetten voor de buurt waren uitgenodigd.

In de aula van de school op de Hooglandsweg waar de buurtbijeenkomst was georganiseerd was het drukkend warm. Toch waren 25 buurtbewoners gekomen om te praten over wat zij met de buurt en de huizen willen. Drie mensen hadden aangegeven te willen komen maar niet te kunnen.

In het eerste deel van de avond werd inzicht gegeven in de sociale woningbouw vanaf 1945 tot heden. Daarna werd de uitslag van de enquête besproken. In het tweede gedeelte werd geïnventariseerd wat de aanwezige bewoners wilden met de wijk. Unaniem stelden de bewoners dat de huizen moeten blijven staan en dat er op individuele basis gerenoveerd moet worden.

Bewoners hebben veelal zelf de woningen van binnen opgeknapt en uitgebreid, aangezien het al ruim 18 jaar geleden is dat de SCW groot onderhoud heeft verricht aan de huizen. Slopen is voor de bewoners niet bespreekbaar. Voorbeelden van renovatie van gelijksoortige huizen als in Jeruzalem/Jericho werden aangedragen, zoals in de wijk Khetel in Schiedam.

De bewoners zijn van mening dat Jeruzalem/Jericho niet in één adem genoemd kan worden met Kruiskamp/Koppel. Het zijn verschillende buurten met een verschillende problematiek. Als de SCW geen mogelijkheid ziet om de wijk te renoveren is door een aantal bewoners geopperd om de huizen over te nemen van de SCW en zelf een woningstichting op te richten.

Door de aanwezigen is besproken hoe zij voor hun belangen op gaan komen en hoe zij dat aan de SCW en gemeente kenbaar gaan maken. Een groot aantal mensen heeft zich opgegeven om samen met het buurtcomité aan de slag te gaan. Het bruist van werklust in de wijk.

De SP vindt dat de gemeente en SCW oneigenlijke argumenten gebruiken voor de herstructurering. Zij vreest dat het oog op de buurt is gevallen omdat appartementenbouw hier goed zou aansluiten op het Gildenkwartier. Financiële redenen geven vermoedelijk de doorslag en niet het woongenot van de huidige bewoners. De SP zal indien nodig de bewoners ondersteunen.

U bent hier