h

Vijf SP-moties aangenomen tijdens Kadernota

30 juni 2005

Vijf SP-moties aangenomen tijdens Kadernota

Tijdens de kadernota (2006-2009), waarin de raad de opdrachten geeft voor de komende 4 jaar, zijn vijf moties van de SP aangenomen. Een klein succesje in een debat waar weinig ruimte was voor de oppositie. Het werd pijnlijk duidelijk dat de collegepartijen braaf achter het college aan lopen. Echte veranderingen wil men eigenlijk niet.

In de motie voortzetting van jongerenactiviteiten (M3.2) wordt het college opgedragen het SP-inititatief om jongeren door middel van een prijs aan te moedigen voor het organiseren van een activiteit voort te zetten.

In de motie juridische bijstand Vathorst (M6.5) wordt het college opgedragen geen extra geld (€ 300.000) vrij te maken voor juridische bijstand voor Vathorst (ivm het niet Europees aanbesteden).
De motie kleine subsidies (M8.6) voor culturele en maatschappelijke organisaties draagt het college op de bezuiniging van € 50.000 na twee jaar niet meer uit te voeren. De bezuiniging was in 2003 aangekondigd, maar tot op heden was er niets mee gedaan.

In de motie camping Midland Parc (M9.7 wordt de gemeente gevraagd toe te zien op naleving van de afspraken met Amersfoort over de openhouden van de camping, ook als deze wordt verkocht.
De motie schuldhulpverlening/Stadsbank (M10.1 en 10.2 samen met JA) vraagt het college alles in het werk te stellen de schuldhulpverlening na het vertrek van de Stadsbank uit Amersfoort veilig te stellen.

Bij de motie Europa Lobby (M11.2) staakten de stemmen op 19-19 en daar zal op 28 juni opnieuw over worden gestemd. De motie vraagt de €100.000 niet toe te wijzen voor cursussen voor ambtenaren e.d. over Europa. Zou uit het normale budget voor cursussen moeten.

Andere moties
De SP diende in totaal 17 moties in en ondertekende 11 moties van andere partijen. In totaal werden ruim 80 moties ingediend, waarvan de collegepartijen (VVD, Pvda, CDA, Groenlinks/Ozcan en CU) er 14 wisten binnen te halen. Van de oppositie haalden, zoals gezegd, 5 moties van de SP het en werden 2 moties van Jouw Amersfoort (samenwerkingsverband Leef Amersfoort en D66) aangenomen.

Van de moties die de SP meeondertekend had, haalden 6 moties de eindstreep. De Klusbus (M2.1) wordt nieuw leven ingeblazen. Het milieubeleid (M2.11) wordt ook nieuw leven ingeblazen op voorstel van de VVD. Er komen nieuwe afspraken met de Dierenbescherming (M3.7 en 3.8).

Verder is de motie Rekenmodellen OZB aangenomen, omdat er discussie is ontstaan over de opbrengst van de OZB over de afgelopen jaren. Fractievoorzitter Wim van Gammeren heeft berekend dat vanaf 2000 de jaarlijkse opbrengst gemiddeld 2 % procent hoger is geweest dan er was begroot. Een extra verhoging van de OZB van 1,33 %, zoals voorgesteld door het college, is volgens hem dan niet nodig.

Even wachten
De SP heeft haar motie om het extra geld voor de stadsbus (vorig jaar november aangenomen) alsnog in te zetten ingetrokken. Het college wil het geld niet inzetten, omdat zij 8 % verlies aan passagiers niet zo erg vindt. Een motie van Pvda en Groenlinks (M7.3) is door de SP gesteund. Daarin wordt bij de provincie Utrecht meer geld gevraagd vanwege de bevolkingsgroei van Amersfoort, waar geen rekening mee is gehouden. Mocht dit niets opleveren dan zal de SP alsnog haar eigen motie (M7.6)indienen. Want eigenlijk worden we gewoon aan het lijntje gehouden, maar op dit moment is het de enige weg om meer geld voor de bus te krijgen.

Onderstaande foto werd door raadslid Frits Schoenmaker tijdens raadsvergadering vertoond en aan VVD-wethouder Brink uitgereikt in poging het college te overtuigen dat extra investeringen in de Stadsbus juist nu nodig zijn.

Extra investeringen in de stadsbus zijn juist nu nodig

Dualisme?
In het debat over de kadernota, waarin de raad de opdrachten geeft voor de komende 4 jaar, werd pijnlijk duidelijk dat de collegepartijen braaf achter het college aan lopen. Echte veranderingen wil men eigenlijk niet. De collegepartijen stemmen bijvoorbeeld voor flutmoties, zoals de motie Zichtbaar bij projecten. Daarin vragen Pvda en Groenlinks de gemeente nog meer borden te plaatsen als Amersfoort iets bouwt of realiseert. Volgens mij gebeurt dat nu al volop.

Maar als het er echt op aankomt stemmen de collegepartijen wel tegen moties voor bijvoorbeeld extra buurtbudget of tegen een verruiming van de bereikbaarheid van de Servicetelefoon.

Slotconclusie is dat de collegepartijen een hecht blok vormen en de oppositie weinig tot geen ruimte krijgt. Het alom bejubelde dualisme is ver te zoeken. Ook de afspraak (uit het collegeprogramma) dat het college nadrukkelijk open staat voor standpunten, visies en wensen vanuit de raad staat geduldig op papier. De collegepartijen maakten een collegeprogramma na de val van wethouder Van der Werff.

Afvalstoffenheffing
En passant is tijdens de kadernota de Afvalstoffenheffing voor gezinnen verhoogd en die voor eenpersoonshuishoudens verlaagd. De SP heeft tegengestemd, omdat zij vindt dat gezinnen op deze manier worden gestraft voor het zorgvuldig scheiden van hun afval.

Frits Schoenmaker

De verschillende moties zijn te vinden op de website van de gemeente Amersfoort.

U bent hier