h

Wat gebeurt er met mijn buurt?

6 juli 2005

Wat gebeurt er met mijn buurt?

PERSBERICHT - De SP vindt dat burgers recht hebben te mogen weten waarom hun buurt is aangewezen als gebied waar ‘iets’ moet gebeuren. En met iets wordt dan bedoeld dat er duurdere woningen in die buurt moeten komen. Dit gaat veelal ten koste van goedkope huurwoningen. De SP vindt als je een gebied aanwijst je de bewoners ook moet inlichten over wat dat kan betekenen. Bijvoorbeeld: “Betekent het dat mijn woning wordt gesloopt of wordt verkocht?”

In de wijken Liendert/Rustenburg, Randenbroek/Schuilenburg, Kruiskamp/Koppel moeten ongeveer 30 gebieden op de schop. Door middel van onder andere sloop/nieuwbouw en verkoop moet zeker 10 tot 20 procent van de sociale huurwoningen verdwijnen. Concreet betekent dat bijna de helft van de huurwoningen van de corporaties SCW en Portaal in bovengenoemde wijken zullen gaan verdwijnen.

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld over de motieven waarom bepaalde gebieden zijn aangewezen. De vragen zijn ontstaan na bezoeken door de SP aan de gebieden Bosweg, Ganskuil/Gasthuislaan en Jericho/Jeruzalem. Dat zijn bijvoorbeeld gebieden waarbij de SP zich afvraagt wat de reden is om deze gebieden aan te wijzen voor herstructurering en wat daar dan zou moeten gebeuren.

Naar onze mening is er niets mis met deze gebieden. Integendeel. Na een enquête in Jericho/Jeruzalem liet een grote meerderheid (ruim 90 procent) uitermate tevreden te zijn met hun buurt en vinden dat hun woningen behouden moeten blijven.

Daarom vindt de SP dat burgers zo snel mogelijk moeten weten waarom hun buurt is aangewezen als aandachtsgebied en wat er met hun buurt gaat gebeuren.

Daarnaast wil de SP weten wat de invloed is van de afspraken die gemaakt zijn of nog gemaakt moeten worden met het Rijk en de corporaties. Het kabinet wil namelijk dat er in heel Nederland 95.000 huurwoningen worden gesloopt. Hoeveel moeten er in Amersfoort worden gesloopt om de rijkssubsidie binnen te halen?

U bent hier