h

Zorgvuldig?

12 september 2005

Zorgvuldig?

In het Amersfoortse politieke wereldje heeft het begrip ‘zorgvuldigheid’ de afgelopen maanden een heel vreemde betekenis gekregen. Bets Beltman, raadslid voor de SP, legt het uit.

Ik heb het over de besluitvorming over de gebruikersruimte op de Kleine Haag en de communicatie met de buurtbewoners. Voor de meeste mensen betekent zorvuldig, dat je iets goed, eerlijk en in alle openheid probeert te doen. Niet echter bij ons College. Zorgvuldigheid lijkt bij hen te staan voor het weglopen voor problemen en voor het ontwijken van de discussie met de bevolking. Het gesprek uit de weg gaan, of –als het niet anders kan- wel antwoorden maar niets zeggen, vereist immers ook grote zorgvuldigheid.

Voor de SP staat buiten kijf, dat een wethouder nooit het gesprek met de bewoners uit de weg mag gaan over besluiten die in hun buurt spelen. Natuurlijk kun je het niet iedereen naar de zin maken. Maar als je bij belangrijke gemeentebesluiten de bewoners niet betrekt en je je voorstel niet aan hen kunt of wilt uitleggen is er echt iets mis.

Heel triest is, is dat de leus van de bewoners ‘geen drugs aan de poort’ nu juist ook de bedoeling van de raad was: met een gebruikersruimte zou immers de overlast buiten op straat moeten afnemen en de dakloze verslaafden meer zorg krijgen. Maar op de vraag van de SP of en hoe in dit deel van de binnenstad (waar al een dagopvangcentrum voor daklozen gevestigd is), met de komst van een tweede voorziening de overlast beperkt kan blijven, hebben wij nooit een bevredigend antwoord gekregen.

Daarom steunde de SP het voorstel voor een grondig -en natuurlijk zorgvuldig!- onderzoek door de raad. Aanvullend dienden wij een motie in, om lopende dit onderzoek het voorbereidende werk aan de Kleine Haag stop te zetten. Geen van beide voorstellen haalde het in de raad. Er komt een kort onderzoek, dat uiteindelijk met een sisser zal aflopen.
Dat politiek vaak een kwestie van macht en machtsbehoud is, werd weer eens heel duidelijk.

Bets Beltman
Raadslid SP

U bent hier