h

Politiek Café: ‘Degelijk bestuur of politiek opportunisme?’

26 november 2005

Politiek Café: ‘Degelijk bestuur of politiek opportunisme?’

In aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen hebben 7 Amersfoortse politieke partijen, de SAnya Wiersmaocialistische Partij, CDA, Groen Links, Christen Unie, PvdA, VVD en Jouw Amersfoort een serie Politieke Cafés opgezet. Dit met de bedoeling om de interesse voor de politiek bij een zo breed mogelijk publiek te stimuleren. Woensdag 7 december is het derde debat in Café Borra, aanvang 20.30 uur. Anya Wiersma(SP)foto, Hans van Daalen(CU) en Mirjam Barendregt(JA) debatteren dan met het publiek in het café over het thema: 'degelijk bestuur of politiek opportunisme?'

Stadsbestuur
Het gemeentebestuur van Amersfoort heeft turbulente jaren achter de rug. Met de invoering van het dualisme en de opkomst van lokale partijen is het er flink levendiger op geworden in de raadzaal. Aan de andere kant kan je zeggen dat de sfeer niet steeds bepaald gezellig is: coalitie en oppositie staan tegenover elkaar, er wordt soms op de man gespeeld en soms lijkt het wel of er alleen ‘voor de bühne’ gesproken wordt. Want je moet wel de krant halen. Inmiddels is het college al een keer gestruikeld en werd verschillende wethouders de wacht aangezet.
Hoe doe je dat eigenlijk, als raad samen de stad besturen? Wat is belangrijker, het benadrukken van (politieke) verschillen of het eensgezindheid zoeken naar het belang van de stad?
Daarover gaat dit politiek café. Over de vraag of de profileringsdrang van de lokalo’s niet te ver gaat, of de collegepartijen niet veel te veel hun oren laten hangen naar hun wethouders. Kortom: over de vraag hoe je de tegenstelling overbrugt tussen politieke tegenstelling en de inspanning voor het algemeen belang.

Inhoud van de avond
Willem Breedveld, politiek commentator en schrijver van het deze week verschenen boek 'De stamtafel regeert', opent de avond. Hij heeft een eigenzinnige mening over de vraag hoe lokaal politiek moet worden bedreven.
Vervolgens is er een ‘ouderwets’ debat tussen drie plaatselijke politici. Anya Wiersma (SP), Hans van Daalen (CU) en Mirjam Barendregt (JA) kruisen de degens. De strak geregisseerde woordenstrijd staat onder leiding van de ervaren discussieleider Ben Nitrauw. De debaters krijgen in twee rondes de kans het beste antwoord op de vraag van de avond te geven.
Na de pauze krijgt de zaal het woord. In een geleide chaos wordt de zaal telkens opgedeeld in twee kampen, die samen het hoogste woord mogen voeren. Enige orde wordt aangebracht door de inmiddels fameuze Sjef Bode en opnieuw Ben Nitrauw.
Aan het eind van dit onderdeel mogen de drie politici zich in de discussie mengen.
Aan het eind van de avond is de microfoon voor Marjan Haak-Griffioen. Als ervaren bestuurder (ex-statenlid, nu wethouder(CU) in De Bilt) laat zij niet alleen haar eigen licht over het onderwerp schijnen, maar voelt ze ook nog de drie lijsttrekkers aan de tand over wat de zaal hen wil meegeven.

Muzikale intermezzo’s op piano: Andries Turksma
Datum: woensdag 7 december 2005, aanvang 20:30 uur, tot ca. 22:30 uur.
Locatie: Café Borra, Hof 25

U bent hier