h

Amersfoorter slachtoffer van gemeenteasbest

13 februari 2006

Amersfoorter slachtoffer van gemeenteasbest

Familie van een Amersfoortse onderwijzer, die overleed door blootstelling aan asbest, dagvaardt de gemeente.
Nabestaanden stellen de gemeente Amersfoort verantwoordelijk voor de dood in 2002 van een toen 50-jarige onderwijzer. De Amersfoorter is volgens de familie overleden als gevolg van de jarenlange blootstelling aan asbest tijdens zijn werk op de Rembrandt van Rijnschool aan de Bisschopsweg. De gemeente wordt gedagvaard voor de rechtbank Utrecht.

Het slachtoffer overleed aan longvlieskanker. Dat wordt blijkens onderzoek bijna altijd veroorzaakt door asbest. De Utrechtse advocaat Ruers, die tal van asbestslachtoffers en nabestaanden bijstaat, eist in de rechtszaak een vergoeding van de gemeente voor onder meer gederfde inkomsten. De gemeente kan volgens Ruers niet strafrechtelijk worden aangeklaagd voor bijvoorbeeld dood door schuld, omdat de zaak is verjaard.

De gemeente laat weten de rechtszaak en nader onderzoek af te wachten. Bij renovatie in 1992 van het schoolgebouw, tegenwoordig in gebruik bij ROC Midden-Nederland, heeft de aannemer volgens een gemeentewoordvoerder niet gemeld dat er asbest is aangetroffen.

De gemeente bestrijdt volgens advocaat Ruers tot dusver dat de leerkracht destijds aan asbest is blootgesteld. Een gemeentemedewerker die als getuige is gehoord, verklaart daarentegen exact hoe en waar de leerkracht met asbest in contact is gekomen, zegt Ruers.

De onderwijzer verrichtte tussen 1977 en 1987 regelmatig klusjes in het schoolgebouw, waarbij de gemeentewerknemer aanwezig was. Dat was onder andere op de zolder, waar een geheel uit asbest bestaande afscheidingswand stond.

Het comité Asbestslachtoffer eist naar aanleiding van de zaak een spoedige inventarisatie en sanering van alle asbest in scholen en openbare gebouwen. Jaarlijks overlijden zo’n 350 Nederlanders aan longvlieskanker. Het duurt doorgaans zeker vijftien jaar voordat asbestziekten zich manifesteren. De komende vijfentwintig jaar zal asbest naar verwachting nog zo’n 26.000 slachtoffers eisen.

U bent hier