Een progressieve milieustaatssecretaris
Een progressieve milieustaatssecretaris
Gisteren zag ik een interessante uitzending van NCRV-netwerk over mogelijke toekomstige ontwikkeling van kerncentrales in Nederland.
Heb ik me nou niet vergist? Nee, gelukkig niet! Over een paar jaar kan ik nog meer elektrische apparatuur aanschaffen en ik heb al een wasmachine, een droger, een vaatwasmachine, een koffiezetmachine, een airconditioner, enz. Hoera! Wij kunnen immers niet meer zonder elektrische apparatuur. Ja ik weet het: het zijn stroomvreters. En daarom is het dus noodzakelijk om de energiebehoefte veilig te stellen. En laten we eerlijk zijn: het is ook nog goed voor de economie, als de mensen deze dingen kopen. En het draagt immers weer bij aan het bestrijden van de armoede. Heel wat vliegen in 1 klap!
Maar denk nou niet: wat is die man consumptief ingesteld. Ik zeg ook echt wel eens tegen mijn dochter, dat ze niet te lang onder de douche moet staan.
Zoals een ieder zal begrijpen ben ik zeer tevreden over de opmerkingen van staatssecretaris van Geel. Die man heeft gewoon hart voor het milieu en voor het behalen van doelstellingen van Kyoto. Over enkele decennia is Nederland vrij van broeikasgas. De nucleaire techniek doet weer zijn intrede. Er komen nieuwe kerncentrales. Geweldig! Ja ik weet ook wel, dat er nog wat kleine probleempjes zijn, zoals b.v. het radioactieve afval, wat jaren gevaarlijk blijft. Maar dit kun je gemakkelijk in de grond stoppen en over heel wat jaren, als ik al lang dood ben, wie dan leeft wie dan zorgt. Ja toch?
Wij kunnen niet meer zonder, want zonder de kerncentrale kunnen we het opwarmen van de aarde niet tegengaan en dat is niet goed voor het milieu. En ik ben blij, dat het relatief gemakkelijk is om een kernenergiecentrale te bouwen in Nederland. Geen gezeur meer met actievoerders, geen gezeur met het Internationale Atoom Agentschap en de internationale gemeenschap..
t’Ja, gelukkig zit onze staatssecretaris niet in de regering van Iran, want dan zou hij de hele westerse wereld over zich heen krijgen en dat gebeurt nu niet.
En dat komt omdat Nederland een heel fatsoenlijk land is. Wij hebben in Nederland geleerd om overal heel zorgvuldig mee om te gaan. Bovendien hebben wij geleerd, wat het betekent om verantwoordelijk voor onze samenleving te zijn, respectvol te zijn, leven vanuit normen en waarden. Wij zijn een christelijk land.
En dat heeft ook invloed om ons omgaan met nucleaire techniek. Chapeau!
Ja ik weet wel: in de zeventiger jaren is er iets misgegaan, toen heeft ene mijnheer Khan wat geheime informatie meegenomen naar zijn land, waardoor Nederland niet wetend meedeed aan de verspreiding van kernwapens, maar dat kun je ons land nu toch niet meer in de schoenen schuiven. Bovendien weten we niet meer zo precies, hoe het zat, want enkele dossiers zijn toen zoekgeraakt. Maar dat vergeef ik onze regering graag, want je kunt toch ook niet alles voorkomen. En misschien was het een opdracht van Amerika om de dossiers te verdonkermanen! Daar kunnen wij dan toch ook niets aan doen?
Wij kunnen dus naar eer en geweten en vanuit onze verantwoordelijkheid en normen en waarden een kerncentrale bouwen. Ik hoorde wel vandaag(16/2) op de radio, dat het ons op dit moment wat ontbreekt aan technologie op dit gebied, vooral met betrekking tot de veiligheid, maar daarvoor zou je interesse kunnen opwekken van jonge studenten.
Maar heb ik het goed begrepen, dat Iran ook hun mogelijkheden m.b.t. nucleaire technologie wil ontwikkelen om hun energiebehoefte veilig te stellen? En heb ik eigenlijk goed begrepen, dat de westerse wereld daar tegen is? Omdat de technologie gebruikt zou kunnen worden voor de ontwikkeling van een atoombom?
Ik meende ook begrepen te hebben, dat nog steeds niet bewezen is, dat Iran deze bedoeling heeft?
Ja, ik weet ook wel, dat de president van het ons bevriende land Amerika vindt, dat Iran een “schurkenstaat” is, maar vergis ik me nou weer of meen ik begrepen te hebben, dat Amerika en Engeland hebben toegegeven, dat zij zich ook hebben vergist in de massavernietigingswapens van Irak? En wat moet ik nu aan met de dreigementen van Frankrijk en Amerika om bestrijding van terrorisme te koppelen aan een mogelijk gebruik van een atoomwapen. En in TROUW van 12-02-06, lees ik dat Amerika zich niet houd aan het proliferatieverdrag. Ik zal mijn waslijst niet verder aanvullen.
Kom ik bij de vraag: wordt er nu met 2 maten gemeten. Omdat de westerse wereld fatsoenlijk is, verantwoordelijkheden kent, vanuit normen en waarden leeft, kan zij zich veel gemakkelijker bewegen op het terrein van nucleaire technologie en moet dit verboden worden voor andere staten?
En wie zegt, dat Nederland niet experimenteert op het gebied van nucleaire technologie en dit verder gaat dan alleen ten behoeve het veilig stellen van de energiebehoefte? . Ook bewapening? Nee, daar is Nederland toch veel te netjes voor?
Ten slotte. Uiteindelijk ben ik toch blij te wonen in een land, dat de energieproblematiek en de milieuvraagstukken weet op te lossen en mogelijke problemen maar over te laten aan onze kinderen en kindskinderen en de rug recht weet te houden. Dat is pas vooruitdenken!
Reeuwert Tromp
Soest, 16 februari 2006
Dit is een ingezonden artikel. Plaatsing houdt niet automatisch in dat de SP de mening van de auteur volledig deelt.