h

Utrechts Landschap vernielt Birkhoven

7 februari 2006

Utrechts Landschap vernielt Birkhoven

Utrechts Landschap is vandaag begonnen met een grootscheepse kap in Bos Birkhoven ten behoeve van het dierenpark. Bijna volledig geautomatiseerd wordt door een gigantische machine binnen enkele minuten een boom gekapt.

Als een olifant in een porseleinkast

Als een olifant in een porseleinkast scheurt de machine nietsontziend door het bos. Daar waar de gemeente Amersfoort zich zorgen maakt om de zandhagedis en oude boskernen aan het einde van de Daan Fokkemalaan, laat zij zich in Birkhoven niets gelegen liggen aan de Flora en Faunawet. Ook hier komt die zeldzame hagedis voor en zijn er tal van zeldzame planten en beschermde dieren.

Ontheffing is nog niet verleend voor de uitbreiding van de dierentuin. Een kapvergunning is niet aangevraagd. Toch worden er honderden bomen gekapt, onder het mom van dunning, hoewel een medewerker van Utrechts Landschap toegeeft dat het hier gaat om het vrijmaken van het terrein in plaats van dunning. Touwtjes zijn gespannen om de zogenaamde inheemse bomen die blijven staan. Een gele lijn is getrokken op de bomen die in deze eerste ronde worden gekapt. Van de niet met geel gemerkte bomen wordt een groot deel later nog gekapt, wordt toegegeven.

SP voert actie in Bos Birkhoven
Leden van de Socialistische Partij hebben dinsdag 7 februari tal van bomen voorzien van een touwtje, dat aangeeft dat die bomen niet gekapt moeten worden. De actievoerders spreken er schande van dat er in dit mooie bos honderden bomen gekapt worden. De actie wordt gevoerd onder de leus: “Liever een levende boom dan een dode dinosaurus.” Hiermee wordt de plastic modellen van dino’s bedoeld, waarvoor de bomen plaats moeten maken. Dit met subsidie van de Gemeente Amersfoort.

Liever een levende boom dan een dode dinosaurus

De SP vraagt zich af wat het dierenpark bezielt. In plaats van zich te beperken tot het middelgrote dierenpark wat zij is, moet dierenpark Amersfoort kennelijk de onmogelijke concurrentie aan met Artis en Burgers Zoo. Uit de verliescijfers van 2004 (750.000 Euro) blijkt dat dit een onmogelijke taak is. De cijfers voor 2005 zijn nog niet bekend, maar het zou verbazingwekkend zijn als het grote verlies plotseling is omgebogen naar een winst.

Foto verslag

U bent hier