Utrechts Landschap vernielt Birkhoven. Deel 2
Utrechts Landschap vernielt Birkhoven. Deel 2
Reactie op artikel "Utrechts Landschap vernielt Birkhoven"
beste SP-internetredactie,
het bericht op uw site over de bomenkap in Birkhoven bevat een flink aantal onjuistheden en is zeer tendentieus. Alleen de kop al is om te huilen.
De feiten:
-de bomenkap in Birkhoven is een normale dunning die in alle terreinen van Het Utrechts Landschap wordt uitgevoerd wanneer saai productiebos wordt omgevormd in gevarieerd natuurbos. Dit geldt dus ook voor de betreffende bospercelen in Birkhoven. Inlandse eiken en grove dennen krijgen ruimte; de uitheemse douglas wordt flink uitgedund. Er valt straks meer licht op de bodem; voor een soort als de zandhagedis is dat zeer gunstig.
-de dunning heeft geen enkele consequentie voor de toekomstplannen van de dierentuin. Het bos blijft beschermd onder de Boswet en de Ecologische Hoofdstructuur. Sterker nog: door een omvorming zullen de natuurwaarden van het bos toenemen en heeft de dierentuin straks een argument minder om dit bos te kappen.
-voor de dunning zijn alle procedures gevolgd. Bij de Provincie is een kapmelding gemaakt in het kader van de Boswet. De gedragscode die de Flora- en Faunawet voorschrijft is gevolgd.
-elke ‘medewerker van Het Utrechts Landschap’ die u heeft gesproken, heeft gezegd dat het hier om een dunning gaat
-het verzet en wantrouwen richting dierenpark en gemeente wordt nu ten onrechte afgewenteld op Het Utrechts Landschap.
Graag zou ik een reactie op deze mail krijgen en een rectificatie op het artikel op uw site (bijvoorbeeld door het plaatsen van deze e-mail).
Ook zou ik graag vernemen of deze tekst het formele standpunt van de SP vertegenwoordigt.
Met vriendelijke groet,
Marco Glastra
Het Utrechts Landschap
Geachte heer Glastra,
•U bent kennelijk niet op de hoogte van uitspraken van uw medewerker Klingen. Tegenover ons lid Wim Schoonheym gaf hij in eerste instantie toe dat de kap van bomen een vriendendienst was van het Utrechts Landschap tegenover het Dierenpark Amersfoort. Later belde hij terug en zei dat hij zich had vergist en dat het dunning betrof. Hij had zich kennelijk met zijn uitspraak vergaloppeerd.
•Wij moet aannemen dat u niet ter plekke bent geweest, anders zou u weten dat vooral bomen zijn gekapt in het gebied van de uitbreiding van de Dierentuin. In dit gebied is geen sprake van dunning, zelfs als leek is dat te zien. En ook een deskundige, ingeschakeld door de VBBBB, informeerde ons desgevraagd dat hier geen sprake is van dunning. Op een zeer beperkt gebied zijn hier enkele honderden bomen verdwenen.
•Gelijktijdig vernielde de zware machine de onderbegroeiing, daar waar zich mogelijk zeldzame mossen bevinden.
•Bij het vallen van de gekapte bomen werden tal van andere bomen vernield doordat de vallende bomen takken meetrokken van de overige bomen.
•De man die de machine bediende vertelde ons dat dit een eerste kap was om ruimte te maken, later zouden er, dacht hij, nog meer bomen volgen, alleen de bomen met een touwtje waren zeker van een blijvende staanplek.
•Voor de uitbreiding van de dierentuin is nog geen ontheffing inzake de Flora en Faunawet verleend. Ook de artikel 19 procedure is nog niet doorlopen. Er is dus geen enkele grond aanwezig om nu al te kappen in dit gebied. (Overigens werden ook 2 bomen gekapt op het terrein van de dierentuin zelf). Het zal u overigens bekend zijn dat de Flora en Fauna wet boven de Boswet gaat. Het uitgangspunt van de wet is 'nee, tenzij'. Dit betekent dat activiteiten met een schadelijk effect op beschermde soorten planten en dieren in principe verboden zijn. Daarnaast erkent de wet dat ook dieren die geen direct nut opleveren voor de mens van onvervangbare waarde zijn (erkenning van de intrinsieke waarde).
•Mocht u regelmatig in het dierenpark zijn geweest dan zult u waarschijnlijk kunnen bevestigen dat hier de natuur ook steeds kaler wordt. Wij snappen dan ook uw vriendendienst aan de Dierentuin niet. Utrechts Landschap had zich dienen te verzetten tegen de uitbreiding, 100.000 m2 van het bos Birkhoven verdwijnt in handen van de dierentuin en is daardoor niet meer vrij toegankelijk.
•De SP Amersfoort deelt de mening van een momenteel modieuze stroming onder de bosbouwers niet, die kennelijk van mening is dat er onderscheidt gemaakt dient te worden tussen zogenaamde inheemse bomen en andere, en dat daarom vele tientallen jaren oude bomen, die hier "niet horen" gekapt mogen worden.
•Natuurbeheer dient bovendien geen parkbeheer te zijn. Is het mogelijk op initiatief van Utrechts Landschap, dat in het nieuwe bestemmingsplan een deel van Bos Birkhoven park gaat worden?
De SP is voor maximaal behoud van het bos Birkhoven Bokkeduinen, dit is het officiële standpunt van onze partij.
- Zie ook:
- Bomenkap