h

Soesterkwartier verloederd? Geen sprake van!

20 juni 2006

Soesterkwartier verloederd? Geen sprake van!

In het artikel over de Kanskaart van Nederland in het AD/ AC van 17 juni j.l wordt ook het Soesterkwartier genoemd op de Kanskaart van verloederde wijken in Amersfoort.
Symbolen van de verloedering worden genoemd; slecht onderhouden flatwoningen, vandalisme en overlast van bewoners.
Ik ben behoorlijk verbaasd over deze omschrijving. De flats in het Soesterkwartier hebben recentelijk nog een update gehad, en ook de meeste eengezinswoningen zijn onlangs opgeknapt. De tuinen in de wijk zijn op dit moment groen en oranje. Met de kerst is het Soesterkwartier de best verlichte wijk van de stad, dus wat nu verloedering?

Al ken je mensen alleen maar van gedag zeggen, er wordt nog gedag gezegd! Iets dat in de nieuwe wijken vaak ontbreekt.

Bovendien is er naar mijn inschatting in het Soesterkwartier een redelijke verhouding tussen huur- en koopwoningen. Dit in tegenstelling tot veel andere wijken, waar men soms een klein vermogen moet verdienen om te kunnen wonen.
Ook het vandalisme en de overlast vallen best mee, sinds het Soesterkwartier een prioriteitswijk in het veiligheidsbeleid is geworden.

Het opstellen van de Kanskaart, is juist positief bedoeld. Negatieve publiciteit is juist wat men tegen wil gaan met het opstellen van de Kanskaart en wat doet u? Juist het negatief onder de aandacht brengen, dus wat mij betreft: U wordt bedankt, u kunt wel gaan!

Ter verduidelijking citeer ik hierbij een stukje van de SEV -(voorheen de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting) site: De Kanskaart wil niet één kaart zijn die de nationale top twintig van kansarme en verloederde wijken laat zien. Dat zou slechts leiden tot negatieve aandacht van de media. We hebben de rangordescores op een aantal aspecten en achtergronden afzonderlijk gepresenteerd, zodat een meer genuanceerd beeld ontstaat van wijken.

Graag zou ik u uitnodigen om in het Soesterkwartier een wandeling te maken langs huizen, flats, scholen, buurtcentra en kerkelijke instanties. Zo beleeft u het Soesterkwartier, een wijk met vele kansen echt. Ik zal u daarbij in contact brengen met de Soesterkwartierders. Ik daag u uit daarna uw bevindingen te publiceren!

Met vriendelijke groet,

Nel Groenendijk (SP voorzitter en bewoonster van de bomenbuurt* )

U bent hier