h

Sloop Jericho en Jeruzalem van de baan!

30 december 2006

Sloop Jericho en Jeruzalem van de baan!

sloop Jericho/Jeruzalem van de baan!

De gemeente Amersfoort en de woningcorporatie De Alliantie Eemvallei lanceren in de lente van 2005 een plan over binnenstedelijke vernieuwing. In de wijken Liendert/Rustenburg, Randenbroek/Schuilenburg, Kruiskamp/Koppel moeten ongeveer 30 gebieden op de schop.

Door middel van onder andere sloop/nieuwbouw en verkoop moet zeker 10 tot 20 procent van de sociale huurwoningen verdwijnen. Concreet betekent dat bijna de helft van de huurwoningen van de corporaties de Alliantie Eemvallei en Portaal in bovengenoemde wijken zullen gaan verdwijnen.
Dit schreven we in juli 2005. Inmiddels is bekend dat ruim er 1100 woningen in Liendert, Randenbroek en Schuilenburg zullen worden gesloopt en dat er zo’n 2000 woningen drastisch zullen worden opgeknapt. De naam van het project ‘Binnenstedelijke Vernieuwing’ is inmiddels veranderd in ‘Amersfoort Vernieuwt’.

Eén van de wijken die ook op de nominatie stond te worden gesloopt was Jericho/Jeruzalem in de wijk Koppel. De Socialistische Partij (SP) heeft in deze buurt, die grenst aan het Gildenkwartier, onderzocht wat er klopt van de aannames die genoemd werden in het extra stadsbericht "Uw stad, uw wijk, uw woning". In dit vernieuwingsplan kwamen de gemeente en de Alliantie Eemvallei tot de conclusie dat er “iets” moet gebeuren in Jericho/Jeruzalem. De SP verspreidt huis aan huis een enquêteformulier en komt deze een week later weer ophalen. Uit de enquête komt overduidelijk naar voren: de bewoners van Jericho en Jeruzalem zijn zeer tevreden en willen graag verder in een goed onderhouden woning en buurt.

VerbluffendDe resultaten van de enquête waren ronduit verbluffend. De bewoners blijken zeer betrokken bij hun buurt en de plannen. Van de 280 enquêteformulieren zijn er 110 ingeleverd. Een respons van 40% wordt doorgaans niet gehaald bij welke enquête dan ook. Daarnaast is 92% van de bewoners tevreden over de buurten 81% van de bewoners is tevreden over het huis. Tenslotte blijkt de gemiddelde woonduur van de huurder 23 jaar te zijn (het landelijke gemiddelde is 8 jaar). Zeven mensen blijken zelfs langer dan 50 jaar in de buurt te wonen. Zij wonen daar al vanaf de nieuwbouw/wederopbouw! Opvallend is dat veel mensen erbij geschreven hebben dat de huurprijs het allerbelangrijkste is en dat het na 18 jaar weer tijd is voor groot onderhoud.
In vervolg op de door de SP gehouden enquête in de buurt Jeruzalem/Jericho organiseert de SP op 21 juni 2005 een buurtbijeenkomst. Zo’n 25 buurtbewoners komen om te praten over wat zij met de buurt en de huizen willen. Unaniem stelden de bewoners dat de huizen moeten blijven staan en dat er op individuele basis gerenoveerd moet worden. Bewoners hebben veelal zelf de woningen van binnen opgeknapt en uitgebreid, aangezien het al ruim 18 jaar geleden is dat de Alliantie Eemvallei groot onderhoud heeft verricht aan de huizen. Slopen is voor de bewoners niet bespreekbaar. Voorbeelden van renovatie van gelijksoortige huizen als in Jeruzalem/Jericho worden aangedragen, zoals in de wijk Khetel in Schiedam. Een groot aantal mensen geeft zich op om samen met het buurtcomité aan de slag te gaan. Het bruist van werklust in de wijk. Door de enquête

Bewonersplatform Op 28 september 2005 wordt met steun van de SP een bewonersplatform opgericht. Besloten wordt dat naast de huurdercommissie een bewonersplatform wordt opgericht. Het bewonersplatform, bestaande uit zo’n 15 mensen gaat als eerste de uitkomst van de enquête bespreken met de Alliantie Eemvallei. Doelen van het bewonersplatform zijn: mogelijke sloop tegen te gaan en het opknappen en betaalbaar houden van de huizen, spreekbuis zijn voor de buurt richting de Alliantie Eemvallei, gemeente en politiek. In het afgelopen jaar is er intensief overleg geweest met de corporatie. Daarbij zijn de vragen voor de enquête, die de Alliantie Eemvallei in de buurt wilde houden, vastgesteld.
De enquête is inmiddels gehouden en de resultaten zijn bekend. De uitslag was voor de bewoners geen verrassing. De overgrote meerderheid van de bewoners is tegen het slopen van de woningen. Tweederde van de bewoners vindt dat er iets moet gebeuren om het wooncomfort te verbeteren. Op het uitgebreide bewonersonderzoek heeft 75 procent gereageerd. Opvallend is een repons van 75 procent hetzelfde beeld geeft als een respons van 40 procent (SP-enquête)
Ook is in de enquête van de Alliantie Eemvallei naar voren gekomen dat bewoners vooral de woonomgeving en het groene karakter van de buurt waardeert. De komende tijd gaat de Alliantie Eemvallei, opnieuw in overleg met de bewoners, aan de slag om te bekijken of en welke maatregelen mogelijk zijn. De wijken Jericho en Jeruzalem zullen de komend 10 tot 15 jaar niet worden gesloopt.
De strijd voor de behoud van de woningen is niet voor niets geweest.
De SP feliciteert de bewoners van Jericho en Jeruzalem daar van harte mee.

U bent hier