h

SP wil bespreking toekomst locale omroep.

16 januari 2007

SP wil bespreking toekomst locale omroep.

In de Stad Amersfoort wordt weer uitgebreid aandacht besteed aan de locale omroep.
Voorzitter Groenendijk van Omroep Amersfoort pleit ervoor, dat de politiek nu onderhand eens een keuze maakt; er moet een besluit worden genomen; ‘we bungelen nu al driekwart jaar’ zijn zijn woorden…
Verder komt raadslid Raphael Smit van Jouw Amersfoort aan het woord met een analyse van de problemen bij Omroep Amersfoort, en besluit hij met de opmerking, dat we misschien beter kunnen wachten op een nieuw initiatief
Twee zeer lezenswaardige verhalen, maar ze gaan wat mij betreft niet in op de kern.
En die is, dat de gemeenteraad zelf het laatste half jaar absoluut niet duidelijk is geweest!!

Groenendijk heeft groot gelijk, dat de politiek nu maar eens moet kiezen. Dat hij het logisch vindt, dat dan de keuze op zijn omroep moet vallen, kan ik me vanuit zijn positie voorstellen.
De SP is het niet met deze conclusie eens, maar dat terzijde.
Zijn verwijt, dat de raad om de problemen heen heeft gelopen, klopt.

De enige uitspraak vanuit de raad die er nu ligt, is dat RTV Eemstad en Omroep Amersfoort moeten samenwerken. Met de intentieverklaring, die hiervoor is opgesteld, hebben alle partijen ingestemd, behalve de SP.
Sindsdien is het stil geweest in de raad.
Tijdens de begrotingsdebatten in november is geen enkele uitspraak gedaan over hoeveel geld de raad over heeft voor een locale omroep.
De SP vindt dit kwalijk. Toen iedereen (behalve de SP) eind oktober instemde met de intentieverklaring, waren immers twee zaken al volstrekt duidelijk:
1. de nieuw te vormen omroep wil meer structurele subsidie dan voorheen, nl 150.000 euro
2. de nieuw te vormen omroep, wil niet alleen voor de verouderde apparatuur extra geld (380.000) hebben, maar ook een gemeentelijke garantie voor een incidenteel startkapitaal van 150.000,- , en afdekking van het huidige tekort van 36.000.

Waar geen bedrag werd genoemd, maar wat wel duidelijk werd gevraagd, was een dekking voor de nog voor te verwachten afkoopregelingen van personeel, dat af moet vloeien……

Om al deze redenen heeft de SP tegen het voorstel gestemd om de nieuw te vormen omroep voor te dragen voor de zendmachtiging. Wij wilden als enige partij geen positief advies uitbrengen over een samenwerkingsverband, waaraan zoveel (financiele) haken en ogen zitten.
Andere partijen vonden dat wij maar moeilijk deden: over die financien zouden we het later beslist wel eens kunnen worden……

Sindsdien staat de locale omroep in de belangstelling , maar niet op de plek en niet op het moment waar dit zeker ook moet, nl in de gemeenteraad!
Met alleen maar verhalen in de pers schiet niemand wat op.
Daarom heeft de SP gevraagd om op 30 januari een eerste politiek debat te houden over de toekomst van de/een locale omroep.

Natuurlijk kunnen we afwachten wat het Commissariaat voor de Media beslist over de zendmachtiging. Maar dit neemt niet weg dat Amersfoort zal moeten betalen!!!!!

Wij hopen dat er een politieke uitspraak komt over:
- wat voor omroep willen wij nu eigenlijk? (groot/kleinschalig? Samenwerking met RTV Utrecht? Professioneel of met vrijwilligers?)
- en hoeveel geld hebben we ervoor over?

En het college zal inzicht moeten geven in een aantal juridische en financiele kanten:
- aan welke verplichtingen zit de gemeente vast?
- tot hoelang?
- wat kost ons dat?

Bets Beltman
Raadslid SP

PS: de SP wil een kleinschalige, op Amersfoort en directe omgeving georienteerde omroep, zonder bobo’s, maar met voelsprieten/contacten in alle wijken en met veel locale of locaal werkende organisaties.
Een omroep, die aandacht heeft voor wat er leeft en gaande is, met name onder de bevolking, maar ook in de bestuurlijke en politieke regionen.
Amersfoort groeit nog steeds; als wij werkelijk één “ongedeelde stad” willen zijn, is het belangrijk, dat iedereen kan volgen, zien en lezen wat er allemaal gebeurt!!!

U bent hier