SP schriftelijke vragen: WMO en eenzaamheid onder ouderen
SP schriftelijke vragen: WMO en eenzaamheid onder ouderen
In de Nieuwsbrief van het gewest Eemland is dhr. Eling aan het woord. Hij is hoofd van de afdeling WMO en stelt dat Amersfoort minder problemen heeft met de invoering van de WMO dan andere gemeenten. Dit zou te danken zijn aan het feit dat het werkproces voor elkaar is bij Gewest Eemland. De SP kan de opmerkingen van dhr. Eling niet helemaal plaatsen.
Als eerste staat in de RIB van 16 maart jl. dat de doorlooptijd voor de afhandeling van aanvragen tijdelijk is opgelopen. Het werkproces was dus niet helemaal op orde.Als tweede punt staat in diezelfde RIB te lezen dat na het eerste kwartaal gebleken is dat 80% van de aanvragen leidde tot een indicatie HH1: schoonmaakwerkzaamheden terwijl voor de invoering van de WMO leidden dergelijke aanvragen tot HH2: schoonmaakwerkzaamheden met lichte ondersteuning in het huishouden. Hier was dus een grote afwijking t.o.v. de indicatiestelling voor de invoering van de WMO. Hoewel de heer Eling doelt op het werkproces strookt zijn opmerking blijkbaar niet geheel met de werkelijkheid. Daarnaast blijkt uit het WMO rapport van de SP dat m.n. ouderen zorg missen nu de WMO is ingevoerd maar dat zij bang zijn te klagen uit vrees helemaal geen zorg meer te ontvangen. Dit signaal wordt ondersteund door een onlangs verschenen artikel in het AD d.d. 06 juni jl. Hier een gedeelte uit dat artikel:Het aantal verwaarloosde ouderen in Nederland dreigt flink te stijgen als niet snel wordt ingegrepen in de huishoudelijke verzorging. Thuiszorg: tijd voor een praatje is er vaak niet. waarschuwt de Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC). ,,Uit alle regio’s in het land krijgen we signalen dat het niet goed gaat met de huishoudelijke hulp,’’ stelt plaatsvervangend directeur Marthijn Laterveer. Ouderen dreigen zonder hulp te komen zitten, met een vervuild huishouden vereenzaming tot gevolg, vreest de organisatie. Gemeentes zouden veel te weinig eisen aan de kwaliteit van de zorg stellen, aldus het LOC. Zo komen de hulpen in veel gevallen enkel nog bij ouderen over de vloer voor het ‘soppen van de keukenkastjes’.
Ook de toenemende inzet van de goedkopere, minder hoog opgeleide Alfahulpen zorgt voor problemen, constateert het LOC. Niet de thuiszorginstellingen, maar de cliënten zelf moeten bij ziekte of vakantie van deze hulpen vervanging regelen. Een groot deel van de ouderen kan dit ‘werkgeversschap’ helemaal niet aan, stelt Laterveer. Hij vreest dat veel van hen geen vervanging regelen en daardoor hele vakanties zonder hulp zitten. ,,Wij vrezen voor rampen, stille rampen. Want dit is een lastige doelgroep die niet snel klaagt of aan de bel trekt. Ze weten vaak niet waar ze recht op hebben.’’In een brief aan alle gemeenten roept het LOC op meer geld vrij te maken voor de huishoudelijke hulp. Ook moeten gemeenten bij de aanbesteding meer kwaliteitseisen stellen aan de zorg.
Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:
1. Kent het College de inhoud van de Nieuwsbrief van het gewest Eemland, het WMO rapport en het artikel uit het AD?
2. Deelt het College de mening van de heer Eling, respectievelijk het WMO rapport en hetgeen het LOC stelt? Zo ja, hoezo en zo nee, graag een toelichting.
3. Vanuit welk punt deelt het College de meningen en vanuit welk perspectief niet?
4. Wat is de eigen mening van het College t.a.v de invoering en de uitvoering van de WMO?
5. Op welke manier gaat het College de eenzaamheid onder ouderen in samenhang met de WMO, huishoudelijke verzorging aanpakken?
6. Is de gemeente bereid extra geld vrij te maken voor de huishoudelijke zorg, als blijkt dat deze ontoereikend is voor m.n. ouderen? Zo ja, per wanneer en hoe en zo nee, waarom niet?
7. Hoe staat het met de wachtlijsten bij de aanvragen voor zorg bij het Gewest Eemland en hoe staat het met de wachtlijsten bij het CIZ? Wat is de gemiddelde doorlooptijd?