h

Toelichting SP Motie: Sociale herovering van de buurt

18 juni 2007

Toelichting SP Motie: Sociale herovering van de buurt

Sociale herovering van de buurt
Toelichting bij de SP motie inzake meer keuzevrijheid bij sloop.

Achtergrond:
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) komt begin 2005 met een rapport Vertrouwen in de buurt. Het rapport is vooral gericht op gemeenten.

De Wetenschappelijke Raad roept de politiek op tot ‘het begrijpen van de buurt en open te staan voor initiatieven van onderaf.’ ‘Laat je leiden in plaats van te leiden.’ , dat is het motto.
Eén belangrijk spoor is volgens de Raad ‘de sociale herovering’. Dat zijn zowel de sociale als de fysieke interventies die leefbaarheid en veiligheid in de publieke ruimte moeten vergroten, bijdragen aan een meer evenwichtige opbouw van de samenleving en het alledaagse verkeer tussen bewoners bevorderen. De term ‘sociale herovering’ reserveert de WRR nadrukkelijk voor verovering van de buurt voor – en het liefst ook zoveel mogelijk door – de zittende
buurtbewoners. En dat is iets anders dan het terugveroveren van zwarter worden wijken door de autochtone middenklasse. (Er zijn voldoende rapporten waar uit blijkt dat het niet werkt.)

En dat is nu precies wat de SP mist in het hele proces rond Amersfoort Vernieuwt: processen van onderop. De weliswaar zeer gezellige buurtbijeenkomsten in de tweede helft van 2006, spelen in het proces rond stadsvernieuwing (of vernieling?) slechts een marginale rol.
De processen die nu leiden tot Amersfoort Vernieuwt zijn al veel langer van tevoren ingezet. In 2003 weet de Alliantie, toen nog SCW, al in welke delen van wijken er iets moest gebeuren. Volgens de SCW zijn delen van het bezit verouderd en vereisen die verbetering van voornamelijk woontechnische zaken. Je kunt afvragen hoe dat komt. De SCW heeft in al die jaren nooit de behoefte gehad de woningen te verbeteren en aan te passen aan de eisen van de tijd. Zoals huiseigenaren dat wel bij hun eigen woning doen. De wijze waarop de corporaties om zijn gegaan met achterstallig onderhoud is op zijn minst dubieus te noemen.
De regering komt rond 2003 ook met de zogenaamde 56-wijkenaanpak waarbij een relatie wordt gelegd tussen het slopen van 95.000 woningen in het hele land en Rijkssubsidie van 100 miljoen. Amersfoort doet ook met een aantal wijken en dat levert een interessante subsidie op. Ook via de Provincie kan Amersfoort een leuke subsidie krijgen.
Ook bij de aanvaarding van het Prestatiecontract Wonen 2006-2010 wordt er al voorgesorteerd op sloop door het terugbrengen van de kernvoorraad met 3000 huurwoningen. Wethouder Hekman is duidelijk in het waarom de kernvoorraad wordt verlaagd : ,,Omdat de veranderingsmogelijkheden, die de gemeente binnen bepaalde wijken wenst, anders worden beperkt.’’

Motie:
Wat de SP in de motie ‘Meer keuzevrijheid bij sloop’ vraagt is het openhouden van alle opties voor de aanpak van bepaalde delen van een wijk. Want waar de gemeente en woningcorporaties willen slopen hebben de bewoners geen andere optie dan in te stemmen met slopen. Niet slopen kan ook, maar wat dan?? Er zijn geen alternatieven aangegeven. En bewoners worden ook niet hiertoe gestimuleerd! Er wordt niet gewezen op mogelijkheden voor (door gemeente/WBC gesubsidieerd)eigen onderzoek naar alternatieven. Terwijl die er, naar de mening van de SP, wel zouden moeten zijn.
Andersom zie je bij renovatie hetzelfde. Je kan bijna niet tegen renovatie zijn, maar goed, stel dat bewoners van een flat tegen renovatie zijn. Wat dan? Er zijn geen alternatieven.
Wat de SP graag zou zien is dat we vertrouwen hebben in de buurt en haar bewoners. En daarbij is het heel belangrijk dat met de zittende bewoners plannen worden ontwikkeld zowel op fysiek als op sociaal terrein. En dan zou het kunnen gebeuren dat er heel andere plekken ‘gesloopt of gerenoveerd’ gaan worden.

De Hoven:
Bij De Hoven spelen andere motieven een rol. De flats zouden gesloopt moeten worden omdat er van alles mis was met de buurt. Maar de Alliantie heeft nu duidelijkheid gegeven: de flats moeten weg omdat men de ruimte nodig heeft voor een ambitieuze entree aan Hogeweg. Daar kan je het wel of niet mee eens zijn. De uitleg van de Alliantie (en de gemeente?) geeft in ieder geval een hoop duidelijkheid. Vandaar ook dat in de inspraak rond de Hogewegzône slechts gekeken is naar een gebied waarbij De Hoven al gesloopt zijn. Dat is op zich niet zo erg, maar dan moet je wel eerlijk zijn richting de bewoners.

U bent hier