h

Flats Ganskuijl: Slopen of opknappen?

2 november 2008

Flats Ganskuijl: Slopen of opknappen?

De Alliantie denkt aan sloop van een groot aantal flats in De Ganskuijl. De evennummers aan de Gasthuislaan zullen weliswaar binnenkort worden opgeknapt (zie onderstaande plattegrond), maar bij de andere flats moet een stedenbouwkundig onderzoek uitwijzen of het slopen of renoveren wordt.

Als flats aan de ene kant van de Gasthuislaan opgeknapt kunnen worden, is dat ook mogelijk voor de andere flats aan de andere kant van de straat. Daar is volgens de SP geen stedenbouwkundig onderzoek voor nodig, want het gaat immers om dezelfde type flats. Als je het bij de een weet, weet je het ook voor de andere. Tenzij er andere plannen voor het gebied klaarliggen.

Eerder dit jaar werden bezoekers op de Startbijeenkomst De Ganskuijl-Gasthuislaan Vernieuwt gevraagd of zij het eens zouden zijn met de sloop van hun woning. De SP heeft de indruk dat veel bezoekers de vraagstelling niet begrepen hebben, waardoor een grote meerderheid van deze bezoekers heeft gekozen voor sloop.
Zaterdag 8 november gaat de SP aan de bewoners vragen wat zij ervan vinden. Van 12 tot 13 uur staat de SP kraam op de Ganskuijl vervolgens gaat de SP de wijk in.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat veel huurders vinden dat de huurwoningen in de Ganskuijl weinig comfortabel zijn. Gehorigheid, tocht en vocht zijn algemeen voorkomende problemen. Verder zijn de woningen weinig geïsoleerd, waardoor er een hoge energierekening is. Deze problemen zijn niet in alle gevallen weg of af te nemen door het verbeteren van de woningen, zegt De Alliantie. Slopen is makkelijker!!!!

Aan de andere kant blijkt ook dat bewoners erg onzeker worden over wat er met hun woningen gaat gebeuren: “Ik ben al erg lang in onzekerheid over wat er met onze huizen gaat gebeuren. Nu had je wel kraampjes waar je vragen kon stellen, maar die mensen wisten ook niet precies wat er met de huizen gaat gebeuren” (uit nieuwsbrief Amersfoort Vernieuwt april 2008). De Alliantie is erg voor een persoonlijke benadering, zodat de huurders ‘bewerkt’ kunnen worden in door de hen gewenste richting. Want in de vorm van een bijeenkomst zouden huurders door kritische vragen van medebewoners alleen maar op gedachten kunnen komen die De Alliantie niet wil.

De SP is bevreesd dat door sloop het aantal betaalbare huurwoningen zal teruglopen, terwijl er nu al een tekort is aan huurwoningen.

Slopen is al lange tijd een wezenlijk onderdeel van het beleid van gemeenten en corporaties in de grotere steden. Tussen 1995 en 2006 werden er ruim 140.000 woningen gesloopt, het overgrote deel hiervan betrof betaalbare huurwoningen. Als belangrijkste redenen voor sloop wordt aangevoerd dat de woningen ‘niet meer van deze tijd’ zijn en dat het aandeel lage inkomens in de betreffende wijk veel te groot is. Niet zelden verzetten bewoners zich deze sloopplannen. En terecht, ‘niet van deze tijd’ is een kul argument. Dan zouden alle oude binnensteden ook gesloopt moeten worden.

Sloop is daarom niet meer dan kapitaalvernietiging, temeer omdat het telkens weer opvalt dat in vrijwel elke sloopwijk niet de bouwkundige staat van de woningen, maar de onderhoudstoestand het grootste knelpunt is. Daarnaast staan woningzoekenden vaak in de rij voor de volgens de corporatie gedateerde woningen. Slopen is dus in deze gevallen geen oplossing. Wat dan wel?

Woningcorporaties moeten beginnen met het oplossen van achterstallig onderhoud, bij voorkeur in combinatie met energiebesparende maatregelen. Daarnaast moeten zij samen met bewoners en gemeentebesturen op zoek naar creatieve ideeën om het woningaanbod in de wijk meer te differentiëren, zonder dat er rücksichtslos wordt gesloopt. Voorbeelden hiervan zijn het hoogwaardig renoveren en het vergroten van woningen door samenvoeging. Ook zijn er positieve ervaringen met het zogenaamde optoppen, waarbij er grotere en duurdere appartementen op een bestaand wooncomplex worden geplaatst.

Fase 1 - licht blauw Gasthuislaan even nummers
• zomer 2008: bezichtigen modelwoning.
• november/december 2008: start werkzaamheden in de woningen.

Fase 2 - donker blauw De Ganskuijl 25 t/m 103
• november/december 2008: duidelijkheid over de toekomst van de woningen, sloop of opknapbeurt. Er komt een stedenbouwkundig onderzoek naar de mogelijkheden voor sloop- en nieuwbouw of renovatie.

Fase 3 - rood De Ganskuijl 13 t/m 23
Gasthuislaan 55 t/m 113
• november/december 2008: duidelijkheid over de toekomst van de
woningen, sloop of opknapbeurt. Er komt een stedenbouwkundig onderzoek naar de mogelijkheden voor sloop- en nieuwbouw of renovatie.
• oktober/december 2008: schilderbeurt buitenzijde woningen.

In totaal omvat het plangebied 14 wooncomplexen aan de Gasthuislaan en De Ganskuijl. De complexen zijn van het type portieketagewoningen. Over het algemeen geeft elke portiek toegang tot zes woningen. Er zijn 3 bouwlagen. Verder valt op dat er woningen op de eerste bouwlaag zijn, vaak met tuin. De complexen zijn ruim opgezet in een groene, vrij overzichtelijke omgeving. In totaal betreft het 270 huurwoningen.

Zaterdag 8 november van 12 tot 13 uur staat de SP met een kraam op de Ganskuijl.
U wordt uitgenodigd hier naar toe komen om vragen te stellen. Vervolgens gaat de SP de wijk (van 13 tot 15 uur) in om te horen wat de bewoners vinden van een eventuele sloop en wat er leeft in de wijk.
Daarbij zal Tweede Kamerlid Arda Gerkens aanwezig zijn.

U bent hier