h

Een links college kan!

23 februari 2010

Een links college kan!

Dat is de conclusie van het lijsttrekkersdebat waaraan Pim van den Berg (D66), Sebastiaan van ’t Erve (Groen Links), Hans van Wegen (BPA), Geert Groeneveld (SP) en Rob van Muilekom (PvdA) vanmiddag deelnamen. Het debat werd georganiseerd door de SP onder het motto: De linkse toekomst van Amersfoort!


De lijsttrekkers op een rij

In Zandfoort a/d Eem waren, behalve de SP, die bij monde van Geert Groeneveld onomwonden aangaf met alle in het forum zittende partijen en eventueel de Christen Unie een links college te willen vormen, de meeste lijsttrekkers voorzichtig met hun definitieve oordeel. Natuurlijk stond het eigen programma bij iedereen voorop. BPA en D66 profileerden zich liever niet als links en ook de PvdA had bij monde van lijsttrekker Rob van Muilekom moeite met een ondubbelzinnige voorkeur. Opvallend was dat de BPA en de PvdA elkaar niet met zoveel woorden uitsloten, al is de liefde tussen deze twee partijen allerminst groot.

Het noemen van wethouderskandidaten was voor Hans van Wegen (BPA) geen eenvoudige zaak. Na herhaaldelijk aandringen van Geert Groeneveld en gespreksleider Frans Weijzen viel de naam van Ben Stoelinga, die ervaring heeft als leidinggevende in het onderwijs. Van Wegen gaf aan dat de BPA nog meer kandidaten had, maar weigert hun namen te noemen voor de verkiezingen. De wethouderskandidaten van de overige aanwezige partijen zijn Mirjam Barendregt (D66), Sebastiaan van ’t Erve (Groen Links), Frans Weijzen (SP) en Jelle Hekman (PvdA).

Diverse stellingen werden bediscussieerd. De meeste lijsttrekkers hielden het bij het eigen verkiezingsprogramma en verdedigden hun inzet in de aflopende raadsperiode. Geert Groeneveld (SP) kon als enige lijsttrekker zonder voorbehoud verklaren dat er wat hem betreft “nooit een weg door Birkhoven” zal worden aangelegd.

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier