h

Nummer 13 op de kandidatenlijst Immy Scholte over haar buurt "Jeruzalem" in de Koppel

2 maart 2010

Nummer 13 op de kandidatenlijst Immy Scholte over haar buurt "Jeruzalem" in de Koppel

Sinds januari 1996 woon ik in de verscholen buurt Jeruzalem (wijk De Koppel), een oase van rust!
De groene buurt is gelegen tussen de Hooglandse dijk en het Gildenkwartier. Een wereld van verschil: de na de oorlog gebouwde grijze eensgezinswoningen in Jeruzalem en de immense appartementengebouwen in het Gildenkwartier. Jeruzalem grenst aan het moerasgebied aan de Hooglandse dijk dat in 2003 met inspraak van de omwonenden opnieuw is ingericht, het gebied is onderdeel van de voormalige Grebbelinie, het is een klein wandelgebied met prachtige natuur, veel vogels (ijsvogel gespot in de winter van 2008/2009).

Het is een kinderrijke buurt met het Groeneveld als verzamelpunt voor zowel de jongere kinderen alsmede de oudere ofwel jongeren; speeltuintje, zandbak, voetbalveld, fitnesstoestel en hangplek, kortom voor elk wat wils. Opvallend in de buurt zijn de familieverbanden, sommige bewoners wonen hier vanaf het begin, hun kinderen wonen er ook, dat zegt toch wel wat.

In de buurt zijn geen winkels, bewoners zijn aangewezen op winkelcentra in de Kruiskamp, het Soesterkwartier of elders; hetzelfde geldt voor het buurthuis dat is gelegen in de Kruiskamp (zowel de oude als de nieuwe Roef).


Het idee om dit te slopen, was toch echt bezopen

In het kader van de Binnenstedelijke vernieuwing is in mei 2005 is op initiatief van de SP een enquete onder de bewoners van Jeruzalem en Jericho (buurt naast Jeruzalem) gehouden; een groot deel van de bewoners was voor behoud van de woningen; Samen met de bewoners heeft de SP actie gevoerd om de buurt niet te slopen. In 2006 kwam de Alliantie met zowel een enquete als een bewonersonderzoek hetgeen resulteerde in het besluit de woningen in ieder geval 15 jaar te behouden. Het verloop in de wijk is niet bijzonder groot, er is veel belangstelling voor de huizen, een woning staat daarom nooit lang leeg.

Natuurlijk zijn er minpunten aan de buurt: hondenpoep (ondanks de door de gemeente geplaatste bakken), het verkeer is sinds de totstandkoming van het Gildenkwartier toegenomen, de Koppelweg lijkt soms een racebaan, het asfalt mag wel eens vernieuwd worden etcetera.

Als import bewoner heb ik het hier tussen de echte Amersfoorters naar mijn zin, ik ga er vanuit dat dat nog vele jaren zo blijft.

Immy staat op plaats nummer 13 van de kandidatenlijst. Klik hier voor de gehele kandidatenlijst.

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier