h

Nummer 3 op de kandidatenlijst Ad Meijer over Amersfoort Noord in Vathorst NU

2 maart 2010

Nummer 3 op de kandidatenlijst Ad Meijer over Amersfoort Noord in Vathorst NU

Vertelt u eens iets over uzelf, de wijk waarin u woont, uw hobby’s en uw werk?
Nieuwland is een comfortabele wijk om in te wonen. De straten zijn smaakvol ingericht. De groenvoorzieningen nodigen uit tot wandelen. Wel vind ik dat er sprake is van een wat eenzijdige wijksamenstelling. Als we voor de oudere wijken aansturen op meer verscheidenheid, dan zou dat toch ook voor de nieuwe wijken moeten gelden. Nieuwland is wel erg wit en “middle class”.

Ik ben 30 jaar werkzaam geweest bij medische groothandels, waarvan 15 jaar als zelfstandig ondernemer. Ik wilde mij nog heel graag in kunnen zetten voor mijn maatschappelijke en politieke denkbeelden en daarom heb ik mijn bedrijf verkocht, zodat ik de gelegenheid kreeg om dat ook daadwerkelijk te doen. Jaren heb ik spullen verkocht, nu verkoop ik een overtuiging. Na de verkoop ben ik mij in gaan zetten voor de SP en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad! Ik woon samen met Marjan en heb 4 kinderen, 3 meiden en 1 zoon. Ik lees graag en heb een seizoenskaart van Ajax. De afgelopen jaren was ik als jeugdleider actief bij Cobu Boys, mijn club in Amersfoort.

Wat zijn uw drijfveren in de politiek?
Als Winston Churchill gezegd heeft dat iemand die voor z’n 25ste niet links is geen gevoel heeft en iemand die boven z’n 25ste nog links is geen verstand, dan is het beroerd met me gesteld! Afkomstig uit een liberaal milieu ben ik in de loop der jaren steeds meer het belang van solidariteit tussen bevolkingsgroepen gaan inzien en gaan beseffen dat de leefbaarheid in een stad in belangrijke mate beïnvloed wordt door de mate waarin we zorgen voor de zwaksten in onze samenleving. Dat betekent keuzes maken! Niet met eindeloze rapporten en toekomstvisies, maar met heel concrete actie. Dat is ook de SP en daarom voel ik mij als voormalig kleine ondernemer daar ook thuis.

Wat is uw favoriete plek in Amersfoort Noord?
In Nieuwland loop ik heel graag met de honden over de dijken langs de Bunschoterstraat. Het natuurgebied langs de Eem is helemaal fantastisch!

Wat is er de afgelopen jaren goed gegaan en wat niet?
Op het gebied van sport zijn er goede dingen in gang gezet. We zijn er natuurlijk nog lang niet, maar initiatieven om sportverenigingen te betrekken bij jongerenopvang juich ik toe. Ook heeft de zogenaamde 1/3 regeling, waarbij de gemeente 1/3 betaalt en de vereniging 2/3 betaalt, goede dingen opgeleverd. De gang van zaken rondom de golfbaan bij Hoogland vind ik helemaal niks! Belangen van enkelen hebben geprevaleerd boven die van grote groepen bewoners. Bij de UMTS-mast heeft de gemeente ook weinig begrepen van de zorgen die er terecht onder de mensen leven. De rol van Smink in deze stad is veel te groot! Die stinkende berg moet zo snel mogelijk afgelopen zijn! Participatie moet eerlijk en democratisch verlopen. Als een representatieve groep bewoners een standpunt heeft, moet dat in principe de doorslag geven, tenzij B&W zeer zwaarwegende argumenten daar tegenin brengt.

Waar moet op bezuinigd worden en waar moet juist geld bij?
De gemeente moet vooral bezuinigen op prestigeprojecten, communicatieadviseurs, bureaucratie en elitecultuur, waar maar enkelen plezier aan beleven. De sociale samenhang in wijken moet worden bevorderd, daarom gaan wij voor wijkmeldpunten, buurthuizen en renovatie i.p.v. sloop waar het om goedkope woningen gaat.

Komt dat zwembad met ijsbaan er nog in Vathorst als u het voor het zeggen krijgt?
Dat zwembad in Vathorst vinden wij een goed idee. Die ijsbaan is minder noodzakelijk. Als er ingrijpende keuzes gemaakt moeten worden in onze stad heeft die bij ons geen hoge prioriteit. In Utrecht is de ijsbaan failliet gegaan, hetgeen aangeeft dat een verantwoorde exploitatie geen eenvoudige zaak is. Jammer, maar soms doen keuzes pijn!

Vindt u het project Vathorst-West te duur en moet het, wat u betreft, van tafel?
Vathorst West is een voorbeeld van het verkeerde plan op het verkeerde moment en op de verkeerde manier. Iedereen weet nog hoe het gemeentebestuur geblunderd heeft met de grondverwerving. Er worden woningen voorgesteld, waar geen behoefte aan is met een welhaast zeker zwartgallig financieel perspectief. Gouw in de ijskast maar…

Wat moet er meer gebeuren om de criminaliteit in Amersfoort Noord de kop in te drukken?
De wijkagent moet gewoon weer terug in de wijk. De beste manier om onrust en onveiligheid te lijf te gaan is van mens tot mens. Politiemensen (en geen nepagenten) horen zichtbaar te zijn. Zo spreek je de mensen aan op hun gedrag en krijg je meteen veel informatie over de achtergronden van mensen die zich misdragen. Dit wordt vaker geroepen, maar wij zullen ons hier keihard voor maken!

Amersfoort is niet meer de groenste stad van Europa. Wat moet er gebeuren?
Als er gebouwd moet worden mag er geen natuurverlies in de gemeente optreden. We moeten ons sterk maken voor de prachtige gebieden die we hebben. Geen weg door Birkhoven, geen bederf in Hoogland West en die zogenaamde natuurspeelplaatsen in Vathorst Noord maken mij eerlijk gezegd ook niet erg enthousiast. Een gebied dat al mooi is van nature, moet je niet gaan vertrutten met allerlei gekunstelde voorzieningen.

Moet de rijbaan worden verdubbeld om de files in Vathorst terug te dringen?
De nieuwe afrit van de A28 helpt wel het verkeer richting Zwolle, maar in omgekeerde richting werk het niet echt. Daarom pleiten wij voor een extra weg van Smink tot Ikea, zodat het verkeer beter gecirculeerd kan worden. Meer, beter en goedkoper openbaar vervoer moet overigens effectief kunnen bijdragen aan een betere verkeersstroom. Nu daarmee beginnen dus!

Moeten zowel lagere, midden- als hogere inkomens bijdragen om de crisis te bezweren?
Nee, lagere inkomens moeten zoveel mogelijk worden ontzien! Zij krijgen al in belangrijke mate de gevolgen van de economische crisis voor hun kiezen! Solidariteit moet het uitgangspunt zijn. Dat is, zoals ik net gezegd heb, ook in het belang van de mensen met een hoger inkomen. De gemeenschap wordt dan leefbaarder, er ontstaan minder spanningen tussen bevolkingsgroepen en de criminaliteit zal eerder teruglopen.

Kan er een woonwagencentrum in Vathorst komen?
Woonwagenbewoners moeten ook in Vathorst terecht kunnen. Ook dat hoort bij solidariteit!

Moeten starters financieel ondersteund worden bij het financieren van een nieuwe woning?
Starters moeten niet 4 tot 7 jaar op een goedkope huurwoning hoeven te wachten! Die wachtlijsten worden onder meer in de hand gewerkt door het zg. sloopbeleid van het huidige college. Door de sloop ontstaan er weer steeds nieuwe groepen die urgent aan een woning geholpen moeten worden. Dat is een fout beleid en de SP zal alles in het werk stellen om dat te stoppen! Starters die eerst goedkoper kunnen huren, hoeven geen (te) zware financiële verplichtingen aan te gaan. De leegstand in te dure panden is in Vathorst zorgwekkend. Hier is een actief beleid nodig, om te zorgen voor een grotere beschikbaarheid van deze lege ruimtes voor starters. Bovendien maken grote hoeveelheden leegstaande panden een omgeving naargeestig!

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier