h

Asbest: hoe nu verder?

19 februari 2011

Asbest: hoe nu verder?

De meeste partijen (met uitzondering van de VVD) vinden een actievere opstelling van de overheid inzake asbest noodzakelijk. Dit bleek bij de behandeling van het door de SP aangevraagde debat over het asbestbeleid in Amersfoort. Voldoet dit beleid of is een actievere houdeing van de gemeente noodzakelijk? De meeste partijen hebben grote waardering voor het op de agenda zetten van dit onderwerp door de SP.
De raad vindt dan ook dat er meer gecontroleerd moet worden. De gemeente moet gebruik maken van de inventarisaties die door de corporaties Alliantie en Portaal in gang zijn gezet. Ook aandacht voor goede voorlichting vond men belangrijk. Dit laatste zal wethouder Boeve in ieder geval aan de orde stellen in zijn overleg met de wonigcorporaties.
Hoe het gemeentelijk asbestbeleid er concreet uit gaat zien, krijgt de raad op korte termijn te horen. Afhankelijk hiervan beslist de SP of het nodig is de wethouder nog verder achter de broek te zitten! video asbest in Jeruzalem

Naar aanleiding van een uitzending van Zembla van 15-1-2011 staat de problematiek “hoe om te gaan met asbest in woningen en openbare gebouwen” weer volop in de belangstelling. Ook in Amersfoortse woningen en gebouwen is nog veel asbest aanwezig. SP en PvdA vinden dat de houding van het college inzake de asbestproblematiek in de wijk Jeruzalem te afwachtend en te passief is geweest.

Bewoonster Brouwer en lid van de bewonerscommissie liet de gemeenteraad weten wat zij er van vond:
- Bewoners van de wijk Jeruzalem hebben onnodig groot risico gelopen. Oorzaak: de Alliantie heeft het schoonmaken van de dakgoten aan hen overgelaten, terwijl de corporatie wist dat zich in de dakgoten niet-gebonden asbest bevond met risicoclassificatie 3.
- Dat is de hoogste risicoclassificatie met als consequentie dat de goten door een gespecialiseerd bedrijf moeten worden schoongemaakt, waarbij werknemers beschermende kleding en een gelaatsmasker met aangeblazen
lucht dienen te dragen.
- De Alliantie heeft € 80.000,00 per jaar uitgespaard door de bewoners de jaarlijkse schoonmaak van dakgoten te laten uitvoeren.
- Uit de reportage van Zembla en diverse rapporten blijkt dat één asbestvezel kanker kan veroorzaken. Kinderen zijn hier gevoeliger voor dan volwassenen. De incubatietijd is twintig tot dertig jaar.
- Kennelijk heerst er een 'die dan leeft, die dan zorgt'-mentaliteit.
- Over dertig jaar zullen de verantwoordelijken bij de Alliantie en bij het college zijn vervangen.
- Als er geen wettelijke verplichting is om de risico’s voor bewoners zo klein mogelijk te houden, dan toch wel een morele verplichting, zeker met de huidige kennis van zaken.
- Na de interpellatie door de SP op 8 februari 2011., heeft iemand zich tegen de rayonmanager van de Alliantie laten ontvallen: “Dat is met een sisser afgelopen". Hopelijk geldt dit ook voor de kinderen die regelmatig ballen van de schuurdaken hebben gehaald en voor alle bewoners die dakgoten hebben schoongemaakt of die begroeiing van de daken hebben getrokken. Hopelijk krijgt niemand de diagnose asbestkanker.

SP voorstellen voor een beter asbestbeleid in Amersfoort

Waar liggen volgens de SP degemeentelijke verantwoordelijkheden:

1. Grip krijgen en houden op de omvang van het probleem:
- waar zit overal asbest en op welke plek:
- in openbare gebouwen en scholen
- in de woningen van woningbouwcorporaties
- overige locaties

2. Grip en controle op de "kwaliteit" en ouderdom (de status) van het aanwezige asbest
- is het asbest echt afgesloten of kunnen mensen er makkelijk mee in aanraking komen
- vastleggen van de kwaliteit ervan : is er sprake van loszittende / loskomende vezels?

3. Het opstellen van een prioriteitenplan voor het verwijderen van asbest

4. Handhaving

5. Goede communicatie met de bewoners / gebruikers van asbestpanden, oongeacht of er

Voorstellen bij 1+2:
- De gemeente moet het initiatief nemen tot een uitgebreide inventarisatie. Alle betrokkenen moeten verplicht kunnen worden de benodigde informatie te leveren. Belangrijk aandachtspunt zijn particuliere woningen en gebouwen.
Meldpunt / speciaal telefoonnummer hiervoor openstellen?
- De gemeente moet steeksproefsgewijs eigen onafhankelijk onderzoek doen naar de juistheid van de
verkregen informatie
- De gemeente moet in de loop der tijd deze controles herhalen

Voorstellen bij 3+4:
- Uitgangspunt moet zijn: voorkomen is beter dan genezen. En op de lange termijn zeker goedkoper!
Zie hiervoor met name de conclusie van het SP rapport sanering asbestcementdaken.
Daar waar gevaar voor de gezondheid kan optreden moet de gemeente actief en preventief handelen.
- Goed geschoold en adequaat reagerend personeel bij de verantwoordelijke gem.afdelingen

Voorstellen bij 5:
- Verplicht de corporaties om de huidige en iedere nieuwe huurder van een woninguitgebreid te informeren.
Een sticker in de meterkast is niet genoeg!
- Schep duidelijkheid over de verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld: wat te doen wanneer een vorige bewoner in asbest heeft geboord?

besluitlijst gemeenteraad

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier