h

SPot: het nieuwe uitje op de zondagmiddag!

21 april 2011

SPot: het nieuwe uitje op de zondagmiddag!

Met ingang van zondag 1 mei 2011, de dag van de arbeid, organiseert SP Amersfoort elke eerste zondag van de maand een cultureel, informatief, onderhoudend, prikkelend en vooral gezellige bijeenkomst voor leden en niet-leden. De opzet is om elke maand het publiek iets voor te schotelen wat voldoet aan eerder genoemde criteria. Bijvoorbeeld door het laten zien van een documentaire die aansluit bij de actualiteit of, door een discussiepanel te laten discussieren of wat al niet meer. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom op de eerste zondag van de maand, te beginnen dus op zondag 1 mei 2011. De locatie is telkens De Instee (Zuidsingel 45a te Amersfoort) en de middagen starten altijd om 14.30 uur met een kopje koffie of thee en zal eindigen rond de klok van 5. Let op: de entree is gratis!

De opzet is om elke maand het publiek iets voor te schotelen wat voldoet aan eerder genoemde criteria. Bijvoorbeeld door het laten zien van een documentaire die aansluit bij de actualiteit of gewoonweg het bekijken waard is, door een lezing te organiseren over een sociaal-maatschappelijk onderwerp, door een discussiepanel te laten discussieren over uiteenlopende standpunten of wat al niet meer.

Als openingsfilm is gekozen voor 'Etre et Avoir' een documentaire van Nicolas Philibert.
Deze documentaire weerspiegelt het dagelijkse leven van een klein dorpsschooltje midden in de Auvergne. De school bestaat uit 1 klas met 14 leerlingen in diverse leeftijden. Er is maar 1 leraar, Georges Lopez, die naast het docentschap ook schooldirecteur en kleuterjuf is. De documentaire volgt de leraar en zijn leerlingen vanaf de wintermaanden tot en met de zomervakantie. Een aantal leerlingen gaat na die zomervakantie naar de middelbare school en ook Lopez gaat aan het eind van het schooljaar met pensioen. Daarmee wordt eigenlijk ook het einde van het dorpsschooltje ingeluid. Deze meeslepende maar ook melancholische documentaire geeft een mooie inkijk in het dagelijks leven op het steeds meer verdwijnende platteland. Naast het wel en wee van de kinderen en hun ouders en Lopez zelf, wordt ook het prachtige Franse landschap mooi in beeld gebracht. Al met al een film om even bij stil te staan.

Nogmaals: iedereen is van harte uitgenodigd!

U bent hier