h

Sloop De Hoven, is de Alliantie wel eerlijk?

12 augustus 2011

Sloop De Hoven, is de Alliantie wel eerlijk?

Triomfantelijk laat woningcorporatie De Alliantie weten dat driekwart van de huurders van “De Hoven” heeft ingestemd met sloop van de woningen.
Uit de verklaring van de corporatie blijkt echter niet hoe de huurders per flatblok hebben gestemd. Het is ook niet duidelijk of de mening van alle bewoners per flatgebouw is meegeteld. Was iedereen thuis? Alliantie directeur Koolstra had vooraf nadrukkelijk aangegeven dat uitslag van de enquête helder zou zijn. SP-raadslid Bets Beltman vindt de publicatie onduidelijk. Deze roept vragen op.

Bewoners Leonorehof hebben recht op duidelijkheid!

De SP heeft begin 2011 steun verleend aan de bewonersgroep, die zich in de Leonorehof fel tegen de sloop van de eigen flat verzet. Zij beroept zich op artikel 220 van het Burgerlijk Wetboek. Op grond daarvan is instemming van 70% bewoners per flatblok noodzakelijk. SP-raadslid Beltman vraagt nu om duidelijkheid via het College van Burgemeester en Wethouders. De werkwijze mag immers niet in strijd zijn met de wet!

Hoe is het gegaan bij De Hoven?
Vanaf het begin van de sloopplannen van De Hoven door De Alliantie en de Gemeente Amersfoort is de SP bij de buurt betrokken geweest. Uit onderzoeken van de partij bleek dat de bewoners eerst in meerderheid tegen de sloop waren. De Alliantie deed allerlei beloften om de bewoners om te praten. Zoals “Eerst worden nieuwe woningen gebouwd, daarna pas de oude gesloopt.” En “Alle huurders komen in aanmerking voor aantrekkelijke alternatieven, zonder stijging van de woonlasten.” Een vrijgevigheid die ongebruikelijk is bij sloopplannen. De SP eist ook dat die beloften worden vastgelegd in een sociaal plan.

Standpunt Socialistische Partij
De SP is tegen sloop van goedkope huurwoningen. Door sloop komt er een groter gebrek aan betaalbare woonruimte voor mensen met een wat lager inkomen. Meestal gaat het bij sloop ook niet om woningen die slecht zijn. Technisch zijn de woningen in orde, maar ze zijn door jarenlang gebrek aan onderhoud verwaarloosd. Door nieuw te bouwen is er vaak veel meer te verdienen aan huuropbrengsten.
De SP is voor goed onderhoud van woningen èn woonomgeving.
Slechts bij uitzondering is slopen de aangewezen weg.

De schriftelijke vragen

U bent hier