h

SP: Illegale voorbereiding aanleg golfbaan Hoogland-West moet worden gestopt!

15 augustus 2011

SP: Illegale voorbereiding aanleg golfbaan Hoogland-West moet worden gestopt!

Het jarenlange verzet van bewoners, omstanders, natuur- en milieuorganisaties én de Amersfoortse afdeling van de SP tegen het aanleggen van een golfbaan in Hoogland-West lijkt tot een hoogtepunt te komen. Exploitant Schoenmaker wil in september de schop in de grond steken, terwijl niet alle procedures zijn afgerond. Een vorm van illegaal handelen volgens ons. SP raadslid Ad Meijer heeft dan ook schriftelijke vragen gesteld aan het College.

Afgelopen week heeft de Raad van State bepaald dat er geen bezwaren meer zijn tegen de afgifte van de omgevingsvergunning. De gemeente zal deze dan ook gaan verstrekken. En het bestemmingsplan is daar mee -helaas- goedgekeurd. Ondanks dat, is het daarmee nog niet van kracht. Dat zal pas zo zijn als de Raad van State uitspraak doet inzake de bodemprocedure die de Stichting behoud de Eemvallei heeft aangespannen. Er bestaat tot dat moment een kans dat het bestemmingplan alsnog ongeldig wordt verklaard. Tot die tijd is de heer Schoenmaker feitelijk niet gerechtigd een schop in de grond te steken.

Ook na die tijd zullen er nog procedures lopen; er is bijvoorbeeld bezwaar gemaakt tegen de afgifte van een vergunning om de zaak te ontgronden.
In het buitengebied West leven verschillende zeldzame vogelsoorten en het gebied beschikt over een unieke flora en fauna. Volgens de SP is het aanleggen van deze golfbaan een aantasting van de natuur en het milieu, maar ook van het gezicht van het oude dorp Hoogland, waartoe het gebied West behoort! Stichting behoud de Eemvallei strijdt volgens ons voor een goede zaak. Wij houden u op de hoogte over de antwoorden op onze vragen!

De gestelde vragen:

Aan de voorzitter van de gemeenteraad.

Steller vragen: Ad Meijer (fractie: SP)

Onderwerp: Stop illegale voorbereiding Golfbaan!

Het college wordt verzocht de volgende vraag, vragen schriftelijk te beantwoorden:

1. Heeft u kennis genomen van het artikel in het AD van heden, op de voorpagina van het Amersfoort katern, betreffende de aanleg van de golfbaan in Hoogland West?

2. Bent u voornemens na de vakantie van exploitant de heer Schoenmaker “even” met hem te overleggen, opdat in september a.s. de eerste schop de grond in gaat, als aangegeven in het artikel?

3. Bent u van mening dat het bestemmingsplan pas van kracht is na de uitspraak van de Raad van State inzake de lopende bodemprocedure, die eind dit jaar zal dienen? Zo nee, waarom niet?

4. Deelt u de opvatting dat exploitant Schoenmaker ten onrechte meent op basis van de omgevingsvergunning het gebied te kunnen ontgronden, terwijl de bezwaarprocedure tegen de ontgrondingvergunning nog loopt? Zo nee, waarom niet?

5. Als exploitant Schoenmaker, in strijd met de van toepassing zijnde regels, alsnog in september a.s. besluit illegale voorbereidende werkzaamheden te verrichten, welke handhavinginstrumenten bent u dan exact bereid in te zetten teneinde deze werkzaamheden te stoppen?

U bent hier