h

SP stelt vragen over betrokkenheid van Alliantie en Portaal bij problemen Vestia

2 februari 2012

SP stelt vragen over betrokkenheid van Alliantie en Portaal bij problemen Vestia

Vestia is in problemen gekomen, omdat de corporatie zich tegen een stijgende rente heeft willen verzekeren met derivaten. Vanwege de lage rentestand dreigen er ernstige problemen, waardoor banken meer zekerheden van Vestia willen. O.a. Alliantie en Portaal hebben financiële steun toegezegd. Vanwege de betekenis van deze corporaties voor de Amersfoortse huurders stelt de SP de volgende vragen:

1. Bent u op de hoogte van de steunacties van Alliantie en Portaal t.b.v. Vestia?

2. Nu Alliantie en Portaal klaarblijkelijk substantiële bedragen kunnen vrijmaken t.b.v. Vestia, plaatst dat deze corporaties, naar uw oordeel, niet in een gewijzigde onderhandelingspositie t.o.v. de gemeente Amersfoort? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

3. Corporaties hebben de afgelopen jaren geweigerd onderhoud te doen aan woningen, die op termijn gesloopt zouden worden (Ganskuijl, Kelvinstraat). Bewoners wonen daardoor jarenlang in slecht onderhouden, veelal niet geïsoleerde, woningen. Noodzakelijk onderhoud wordt op financiële gronden niet gepleegd. Bent u van oordeel dat dergelijke besluiten heroverwogen moeten worden en, zo ja, bent u voornemens onderhandelingen met dat doel te openen? Zo nee, waarom niet?

4. Corporaties verkopen een deel van hun voorraad sociale huurwoningen om daarmee hun bijdrage aan Amersfoort Vernieuwt te kunnen financieren. Bent u niet van mening dat financiering van AV nu kennelijk, gezien de substantiële steun aan Vestia, verkoop van sociale huurwoningen niet meer in die mate noodzakelijk maakt? Zo nee, waarom niet? Bent u voornemens onderhandelingen met als doel “minder verkoop van sociale huurwoningen” te openen? Zo nee, waarom niet?

5. De betrokken corporaties zeggen dat hun bijdrage moet voorkomen dat het Centraal Fonds Volkshuisvesting ingrijpt, wat tot definitief verlies van gelden zou leiden. Bent u niet van mening dat desalniettemin Alliantie en Portaal in staat zijn tot omvangrijke steunverlening aan Vestia, terwijl die gelden eigenlijk t.b.v. huurders hadden moeten worden aangewend? Zo nee, waarom niet?

6. Kunt u 100% uitsluiten dat in Amersfoort actieve woningcorporaties in problemen kunnen komen, die met die van Vestia vergelijkbaar zijn? Zo nee, welke maatregelen overweegt u om dergelijke problemen wel voor 100% uit te sluiten?

U bent hier