h

Inspirerend cafe over asbest

5 april 2012

Inspirerend cafe over asbest

SPot met Paulus Jansen

Op de eerste zondag van april was er in De Instee weer een editie van SPot, dit keer over het onderwerp asbest. Te gast waren Tweede Kamerlid Paulus Jansen, woordvoerder van de SP over asbest, en de bewonerscommissie Jericho/Jeruzalem die met een asbestsanering in hun wijk te maken hebben gehad.

SPot met Paulus Jansen

Het programma begon met een uitgebreid verhaal van Paulus Jansen over de huidige situatie in Nederland. Alhoewel iedereen inmiddels wel weet hoe gevaarlijk het inademen van asbest vezels kan zijn, blijkt toch dat het onderwerp nog steeds niet serieus genoeg wordt genomen.

Eigenaren van gebouwen kiezen bijvoorbeeld regelmatig voor struisvogelpolitiek, want zolang ze niet weten of er asbest zit hoeven ze het ook niet weg te halen. Ook de inventarisatie van asbest in scholen is nog maar voor de helft gevorderd, en dat heeft al 150 scholen met een acuut asbestgevaar opgeleverd. De verwachting is dus dat er nog een stuk of 150 niet-geïnventariseerde scholen zijn waar dit ook het geval is

SPot met Paulus Jansen

Na een korte pauze gingen we verder met het verhaal van de bewonerscommissie Jericho/Jeruzalem. Het was een onthutsend verhaal, er is heel veel mis gegaan bij de sanering van hun wijk. Vooral schokkend was het om te horen dat het bedrijf dat de sanering uitvoerde totaal onverantwoord met het verwijderde materiaal omsprong, en zelfs van plan was om met asbest besmette goten als oud ijzer te gaan verkopen! Gelukkig heeft de bewonerscommissie dit weten te voorkomen.

Na afloop van hun verhaal bleken er nog heel veel vragen te zijn bij het publiek, en ook tijdens de borrel na afloop werd er nog flink nagesproken. Het is duidelijk dat er nog veel te doen valt in de strijd tegen asbest, en de SP zal zich hier zeker voor blijven inzetten!

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier