h

De slag om Amersfoort?

29 mei 2012

De slag om Amersfoort?

(column)

Gemeentehuis in Amersfoort

Haalt de vernieuwbouw van het Amersfoortse gemeentehuis het VPRO-programma ‘De slag om Nederland’? Dit had ik bedacht na een uitzending over de nieuwbouw van dure gemeentehuizen in den Lande. De uitzendingen gaan over hoe het is gesteld met de ruimtelijke ordening in Nederland: het beeld van een rijdende trein, die niet meer te stoppen is. En de prestige projecten kosten altijd veel geld en worden ook altijd duurder. Waar heb ik dat meer gehoord!

De gemeente Amersfoort wil het gemeentehuis renoveren omdat er nog minder ambtenaren komen, die moeten flexwerken en alles moet ook nog duurzaam zijn. Zoals het er nu uitziet is ook deze trein al in beweging. Er is een lijvig rapport geschreven (zo’n 200 pagina’s), waarin zes mogelijkheden scenario’s zijn onderzocht. De bedragen variëren van 15,5 miljoen (renoveren) tot 52,5 miljoen euro (nieuwbouw elders). De conclusie van Arcadis is dat een investering van 17 tot 22 miljoen euro de beste oplossing is.

Meestal als men het over scenario’s heeft, moet je gaan oppassen, want dan denk je dat er iets te kiezen valt. De keuze ‘even niets doen’ komt nooit als beste uit de bus.

De SP-fractie heeft een motie ingediend om plaatselijke ondernemingen voorrang te geven bij de vernieuwbouw. De fractie is dus voor renovatie van het gemeentehuis, zou je zeggen. Maar volgens fractievoorzitter Ad Meijer moeten we in moeilijke tijden goed op de centjes passen. Dus is SP tegen renovatie, maar voor als het gemeentebestuur kan bewijzen dat het echt noodzakelijk is. In tijden van crisis moet je investeren om zaken weer op gang te krijgen en je moet geen zaken afbreken. Als er een aanpassing nodig is, moet je dat juist nu doen. En als daarmee de lokale ondernemer kan helpen moet je dat vooral niet laten.

Soms kom je heel ergens anders uit dan je aan het begin van je column voor ogen had.

U bent hier