Gevolgen Amarantisdebacle voor Amersfoort?
Gevolgen Amarantisdebacle voor Amersfoort?
Amarantis, een onderwijsgigant met vestigingen in Amersfoort, is door financieel wanbeleid ten onder gegaan. Met hulp van o.a. de Rijksoverheid is er voorlopig een oplossing gevonden in de vorm van verzelfstandiging van de diverse onderdelen. Zorgen zijn er over de kwaliteit van het MBO-onderwijs op deze scholen in Amersfoort, de werkgelegenheid en de financiën. Weliswaar vallen MBO-scholen onder directe verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid, maar de mogelijke gevolgen van het debacle zijn ook de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur.
De SP vindt dat een goede spreiding en bereikbaarheid van MBO-opleidingen van groot belang zijn. Maar, dat vraagt om een actieve rol van de gemeente. Zo moet het college ervoor zorgen dat de samenwerking tussen ROC's in het voordeel van studenten uitpakt. Dat burgemeester Bolsius onlangs adviseur van ROC Midden Nederland geworden is krijgt, in dat licht, extra betekenis.
De SP stelt schriftelijke vragen.
1. Heeft u kennis genomen van de ontwikkelingen bij Amarantis, een schoolorganisatie (met name voor MBO) met Amersfoortse vestigingen, zoals weergegeven in de uitzending van Zembla d.d. 11 mei j.l.?
2. Wat zijn, naar uw oordeel, de gevolgen van de ontwikkelingen bij Amarantis voor het MBO-onderwijs in Amersfoort?
3. Ziet u de bewaking van de kwaliteit van het MBO-onderwijs in Amersfoort als taak van uw college? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
4. Ziet u inzet t.b.v. behoud van werkgelegenheid in het MBO-onderwijs in Amersfoort als taak van uw college? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
5. Bent u bekend met inspectierapporten die inzicht geven in de kwaliteit van het onderwijs op de MBO-scholen van Amarantis of hun rechtsopvolgers? Zo ja, welke conclusies trekt u op basis van deze inspectierapporten? Zo nee, bent u bereid deze inspectierapporten op te vragen?
6. Bent u bereid met de leiding van de Amarantis scholen, of hun rechtsopvolgers, contact op te nemen als de inspectierapporten uitwijzen dat de kwaliteit van het onderwijs ondermaats is, teneinde afspraken te maken over verbetering? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
7. Bent u op de hoogte van ontslagen bij Amarantis scholen of hun rechtsopvolgers in Amersfoort? Zo ja, kunt u aangeven hoeveel werknemers ontslag is of wordt aangezegd? Overlegt u met de betreffende scholen over de gevolgen voor de locale arbeidsmarkt?
8. Kent u de details inzake de financiële afhandeling van de verzelfstandiging van de Amarantis scholen? Zo niet, bent u bereid deze op te vragen?
9. Is er, naar uw oordeel, sprake van een solide financiële basis die continuïteit van de Amarantis scholen of hun rechtsopvolgers in Amersfoort garandeert? Op welke waarnemingen baseert u uw oordeel? Op welke wijze volgt u de financiële ontwikkelingen bij deze scholen?
10. In de genoemde uitzending van Zembla vertelt de verantwoordelijke Amsterdamse wethouder over de interventies die hij bij de Amarantis scholen in zijn gemeente heeft gedaan t.b.v. de kwaliteit van het onderwijs in zijn stad. Is de inzet van uw college m.b.t. dit onderwerp vergelijkbaar met die van het college in Amsterdam? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
11. Ziet u, net als de SP, de huidige situatie als een uitgelezen kans om te bevorderen dat de samenwerking tussen de verschillende MBO-aanbieders in onze stad in het voordeel van de studenten uitpakt en kan, naar uw oordeel, de adviseursfunctie, die burgemeester Bolsius onlangs bij ROC Midden Nederland aanvaard heeft, dit proces positief beïnvloeden? Onderschrijft u de opvatting dat de kwaliteit van het onderwijs èn een goede spreiding en bereikbaarheid prioriteit dienen te hebben boven het belang van onderlinge concurrentie? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?