h

Open brief aan wethouder Boeve

15 juni 2012

Open brief aan wethouder Boeve

Lees hier de open brief aan wethouder Boeve die wij samen met de PvdA geschreven hebben na aanleiding van de situatie bij Portaal.

Amersfoort, 15 juni 2012
 
Geachte heer Boeve,
 
“Als het tegenzit, bouwen de corporaties per 1 juli geen enkel huis meer”, zegt Aedes voorzitter Marc Calon in Trouw d.d. 13 juni j.l.  Deze uitspraak geeft aan hoe ernstig de financieringsproblemen van de woningcorporaties op dit moment zijn, nu banken steun aan deze sector te riskant vinden. In Amersfoort is de afgelopen maanden vooral Portaal in het nieuws geweest. Op 2 maart stelde de PvdA schriftelijke vragen over de financiële situatie van Portaal, de reactie was dat er niets aan de hand was. Vandaag is duidelijk geworden dat Portaal een tekort heeft van 550 miljoen euro op haar derivatenportefeuille. Op 24 april stelde de SP mondelinge vragen, omdat bleek dat Portaal de stress test niet had doorstaan. U zei toe in de loop van dit jaar met een overzicht te komen waarin de gevolgen daarvan voor de sociale woningbouw in brede zin voor Amersfoort worden aangegeven. Afgelopen week bleek dat minister Spies o.a. Portaal onder “verscherpt toezicht” heeft geplaatst. De PvdA stelde schriftelijke vragen en diende, samen met SP en GVV,  een motie in over de garantstelling die de gemeente Amersfoort voor Portaal wilde tekenen. U heeft daar een voorlopige reactie op gegeven en een Raadsinformatiebrief toegezegd met betrekking tot deze aspecten van de samenwerking met Portaal.
 
De elkaar opeenvolgende onheilstijdingen, nu weer de terugtrekking van de banken, maken echter een brede aanpak noodzakelijk. Daarom vragen wij u om niet alleen met Portaal, maar met alle woningcorporaties om de tafel te gaan en binnen een maand de gemeenteraad te informeren over de verwachte ontwikkelingen met betrekking tot:
 
- Amersfoort Vernieuwt.
- Het percentage sociale woningbouw.
- De voorraad beschikbare sociale huurwoningen.
- Huur op Maat.
- Ontwikkeling van de huren.
- Renovatie van sociale huurwoningen.
- Energiezuiniger maken van corporatiewoningen.
- De financiele verplichtingen van Amersfoort in de corporatiesector.
 
U heeft laten weten dat gesprekken om te komen tot nieuwe prestatieafspraken stroef verlopen. De aanhoudende berichtgeving maakt de vele sociale huurders onzeker. SP en PvdA vinden dat het verloop van de diverse onderhandelingen op meerdere niveaus niet mag worden afgewacht. Amersfoorters hebben recht op een actueel overzicht. Daarom vragen wij u om een Raadsinformatiebrief, binnen een maand te verschijnen, die alle bovengenoemde punten behandelt en tevens agendering daarvan op de eerstvolgende Ronde na de verschijning.
 
Met vriendelijke groet,
Ad Meijer, fractievoorzitter SP  
Youssef El-Messaoudi, raadslid PvdA  
 

U bent hier