h

Duurzaamheid en lege bedrijfpanden

4 juli 2012

Duurzaamheid en lege bedrijfpanden

column
Lege kantoren in Amersfoort

Als oud-raadslid zit je in adresbestanden. Vorige week viel ‘OnderNamen Amersfoort’ in de bus, een zakelijk platform voor ondernemend Amersfoort. Benieuwd wat deze glossy te melden heeft over de huidige crisis. In het voorwoord komt het blad niet verder dan dat ondernemen in tijden van crises topsport is. Ziedaar het thema: sport en ondernemen. Gezellig! Want in moeilijke tijden wijkt alles voor de sport, dus niet alleen op tv. Geef het volk brood en spelen.

Gelukkig had Wim Pot van de Vereniging Amersfoortse Bedrijven een bijdrage om over na te denken. Volgens Pot verdubbelt de leegstand van bedrijfspanden de komende vijf jaar naar 40 procent. Zonder draconische maatregelen komen die gebouwen nooit meer vol. Niet de crisis maar het ‘nieuwe werken’ is volgens Pot de oorzaak van de leegstand. Wat Pot niet zegt is dat bedrijven maar wat graag naar nieuwe panden verhuizen en de ouden ‘leeg’ achterlaten. In de glossy alleen al staan drie voorbeelden. Deloitte laat onder het mom van het nieuwe werken 4000 m2 leeg achter, terwijl de duurzaamheid van de nieuwbouw benadrukt wordt. De duurzaamheid van het oude pand wordt daarbij gemakshalve vergeten. Echt duurzaam is natuurlijk ons eigen landelijk partijbureau gevestigd in een oud bankgebouw.

lege kantoren in Amersfoort lege kantoren in Amersfoort

Pot vindt dat de gemeente Amersfoort de strijd moet aangaan om nieuwe bedrijven aan te trekken. En daar gaat het naar mijn mening natuurlijk mis. Gemeenten moeten met elkaar gaan concurreren en alles uit de kast halen om bedrijven binnen te halen. Bedrijven willen vaak alleen komen in een nieuw gebouw en daarmee wordt de leegstand niet opgelost. Bedrijven stellen ook vaak extra eisen voor hun komst: bijvoorbeeld meer parkeerplaatsen voor een locatie bij het station. Terwijl je daar als gemeente juist bedrijven wilt waarvan de medewerkers wat vaker de trein nemen.
Maar wat Pot eigenlijk zegt is dat je in tijden van crises moet investeren in de economie. En daar vinden we elkaar, ook al zijn we het niet eens over de manier hoe. Steeds meer verstandige mensen vinden met de SP dat je de economie kapotmaakt met al te drieste bezuinigingen.

Frits Schoenmaker
(Op 13 april schetste ik een beeld van Amersfoort in 2021, waarbij elke Amersfoorter zijn eigen volkstuin heeft. Twee maanden later wordt er al serieus over gesproken in de Week van de Architectuur. Zie hier

lege kantoren in Amersfoort lege kantoren in Amersfoort lege kantoren in Amersfoort

U bent hier