h

Schriftelijke vragen na ingezonden brief

22 januari 2013

Schriftelijke vragen na ingezonden brief

De gemeenteraadsfractie van de SP is blij met de brief die Robin van der Toorn naar burgemeester Bolsius gestuurd heeft.

Burgemeester L. Bolsius
Stadhuisplein 1
3811 LM Amersfoort

Hoogland, 18 januari 2013

Geachte burgemeester Bolsius,

Op dinsdag 15 januari was ik Gast van de Raad. Dat smaakte naar meer. En dan heb ik niet alleen over de nasi met kipsaté. Die was best lekker.

Ik had u toen graag een vraag gesteld waar ik al een tijdje met zit. Het is er helaas niet van gekomen. Daarom schrijf ik u deze open brief. Het gaat namelijk over iets wat mij niet in de koude kleren is gaan zitten.

Op vrijdag 4 januari 2013 las ik in een van de ochtendbladen “Gemeente verdient aan kleding”. Dan weet u denk ik wel waar het over gaat. Mijn vraag is kort maar krachtig. Gebeurt dit ook in uw gemeente? Onze gemeente?

Als geboren en getogen Amersfoorter zou ik me er diep voor schamen als een dergelijk initiatief letterlijk en figuurlijk wordt uitgekleed door financieel winstbejag. Dat is iets waar u als vader van de Keistad voor moet waken.

Laat de goede doelen die kleding inzamelen in deze barre tijden niet in de kou staan! Ik zou hierover graag even met u van gedachten willen wisselen. Dus hopelijk tot gauw!

Hartelijke groet,

Robin van der Toorn

In het Volkskrant artikel van 4 januari “Gemeente verdient aan kledinginzamelaars” staat omschreven hoe gemeenten de laatste twee jaar behoorlijk veel geld verdienen aan de inzameling van oude kleding. Ongeveer de helft van de gemeenten krijgt inmiddels een bedrag per kilo. Dit betekent dat een steeds kleiner wordend deel uiteindelijk bij de goede doelen terecht komt. Er is in Nederland inmiddels sprake van een flinke concurrentieslag van kledinginzamelaars met commerciële bedrijven, die gemeenten hogere vergoedingen kunnen bieden zonder dat zij geld voor goede doelen willen verdienen.

De SP wil van het college precies weten of deze praktijken in Amersfoort ook plaats vinden en zal, in navolging van Robin van der Toorn, dan ook schriftelijke vragen stellen.

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier