h

De VVD doet het (niet) alleen voor het pluche (column)

18 februari 2013

De VVD doet het (niet) alleen voor het pluche (column)

Het nieuwe college in Amersfoort bestaat uit allemaal mannen. Twee ex-wethouders uit de grote stad (Utrecht/Nieuwegein) en Bert van de Werff gaan Amersfoort redden.

VVD en GroenLinks gaan het weer samen proberen, terwijl deze partij voor de VVD juist de aanleiding was het vorige college op te blazen. Maar de VVD heeft ondertussen haar liefde verklaard aan de PvdA, want je moet elkaar iets gunnen. En de PvdA heeft GroenLinks overgehaald weer mee te doen. Maar dan moet je wel over je eigen schaduw heenstappen, is daarbij de gewenste verklaring. En om dat te doen moet je ook heel veel principes laten varen, maar daar doen deze partijen niet moeilijk over.

Ondertussen blijven politieke partijen zich verwonderen hoe het toch komt dat mensen geen vertrouwen hebben in de politiek. Want waarom doet GroenLinks weer mee? Omdat ze pluche belangrijk vindt. Wat je verder in zo'n college doet is niet zo belangrijk.

Bij de VVD is het nog erger, want die zijn gegaan voor meer pluche en een peperdure Westelijke Ontsluiting. Of is dat laatste toch niet helemaal waar.....

De VVD heeft bedongen dat de duurste variant opnieuw onderzocht wordt of deze haalbaar is. Als deze variant, die via het kazerneterrein zal lopen, duurder wordt dan 60 miljoen euro dan moeten andere partijen (lees Provincie) bijlappen; Amersfoort betaalt daar niet aan mee.

Er is een aparte nota bij het coalitie-akkoord gemaakt over de Westelijke Ontsluiting. Daarin is bepaald dat als de variant over het kazerneterrein en een tunnel niet haalbaar is, dan wordt er 25 juni 2013 gekozen voor variant 2. Deze variant kost ongeveer 15 miljoen euro aan maatregelen op het huidige tracé. Het lijkt een utopie dat de VVD deze peperdure variant gaat binnenhalen.

Gaan GroenLinks en D66 (tegenstanders van een tunnel) en de PvdA akkoord met, -zeg 70 miljoen euro-, als de Provincie 10 miljoen bijlapt? GroenLinks wel, want die heeft immers 6 ton aan natuurversterking- en verrijking binnengesleept. En PvdA en D66 ook, want deze partijen hebben immers een akkoord gesloten.

De VVD lacht in haar vuistje: een extra wethouder en een westtangent.

SPits is een column, geschreven door Frits Schoenmaker

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier