h

Huurverhoging zonder brief? Maak bezwaar!

28 juni 2013

Huurverhoging zonder brief? Maak bezwaar!

Help de huurder!

Uit de spreekuren van de SP over huurverhogingen is gebleken dat er veel onduidelijkheid is over of huurders nu wel of geen brief over huurverhoging hebben ontvangen van hun woningcorporatie.

Volgens de wettelijke regels moet deze huurverhogingbrief twee maanden voorafgaand aan de huurverhoging zijn ontvangen. Dus woningcorporaties moeten in de maand april een huurverhogingbrief versturen, zodat de huurverhoging op 1 juli in kan gaan.

Dit jaar is daarbij veel mis gegaan. Bewoners hebben de SP gemeld géén brief over huurverhoging te hebben ontvangen.

Er zijn bewoners geweest die zich zélf bij de woningcorporaties gemeld hebben (vóór 1 juli ) met de mededeling geen brief over huurverhoging te hebben ontvangen. Deze bewoners hebben veelal een kopie meegekregen van een brief dat de huurverhoging gewoon op 1 juli 2013 in zal gaan.

Dit is niet juist! Er kan in dit geval bezwaar aangetekend worden! De huurverhoging mag pas twee maanden later ingaan! Als de kopie van de huurverhoging in juni is ontvangen dan mag de huurverhoging pas ingaan per 1 september 2013.

Heeft u nog geen brief over huurverhoging ontvangen? En heeft u de woningcorporaties daarvan nog niet op de hoogte gesteld? In dit geval wacht u uw afschrijving huur/ acceptgirokaart voor juli af.

Wordt de nieuwe hogere huur per 1 juli van uw rekening afgeschreven of staat het nieuwe hogere huurbedrag op de acceptgiro vermeld dan kunt u bezwaar aantekenen in de maand juli. U moet bezwaar maken bij de verhuurder!

Als u bezwaar hebt gemaakt en de woningcorporaties sturen u in juli een brief met de huurverhoging dan mag de nieuwe huur pas per 1 oktober aan u worden doorberekend. Indien u in augustus pas bericht krijgt dan mag de huurverhoging pas per 1 november worden doorberekend.

Hieronder vindt u een voorbeeldbrief voor het maken van bezwaar. Als u vragen heeft kunt terecht bij de SP-hulpdienst: 06-36 205 107.

[Eigen naam]

[Adres]

[Postcode en woonplaats]

[Naam verhuurder]

[Adres]

[Postcode en woonplaats]

[Plaats, datum]

Betreft: Bezwaar tegen huurverhoging [adres, huur- of relatienummer wanneer deze bekend is] 

Geachte heer/mevrouw,

Door middel van deze brief teken ik formeel bezwaar tegen uw huurverhoging aan. De verhoging is onterecht omdat ik tot op heden nog geen voorstel huurverhoging van u heb ontvangen.

Totdat ik een reactie van u ontvang zal ik het huidige huurbedrag blijven betalen. Ik ga ervan uit dat voorgestelde verhoging niet wordt doorgevoerd of in ieder geval zal worden aangepast. Indien u in gebreke blijft bij het tijdig reageren, of wanneer u mijn verzoek om de huurverhoging aan te passen of af te schaffen negeert, dan zal ik de kwestie ter beoordeling voorleggen aan de huurcommissie.

Hoogachtend,

[handtekening]

[Naam]

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier