h

SP adviseert breed gedragen onderzoek naar koopzondagen

30 september 2013

SP adviseert breed gedragen onderzoek naar koopzondagen

De vereniging Ondernemers Binnenstad Amersfoort (OBA) heeft alle winkeliers in de binnenstad geadviseerd om elke zondag open te zijn. De SP is van mening dat de peiling waar de OBA haar advies op baseert niet representatief is, en gaat daarom zelf een onderzoek uitvoeren onder winkeliers om duidelijkheid te krijgen over het draagvlak voor meer koopzondagen in Amersfoort.

Al voordat het college in juli alle koopzondagen vrij wou geven heeft de SP samen met de ChristenUnie geadviseerd om eerst te onderzoeken of winkeliers wel meer koopzondagen willen. Naar dit advies is niet geluisterd door de overige partijen, met als gevolg totale onduidelijkheid. Veel winkels bleven toch dicht na uitbreiding van het aantal koopzondagen, en consumenten wisten hierdoor niet meer waar ze aan toe waren. De nieuwe koopzondag leek uit te lopen op een fiasco.

Voor de OBA was dit aanleiding om een peiling onder winkeliers te houden. Inmiddels zijn de resultaten hiervan bekend, en de SP vindt deze alleszins teleurstellend. Slechts 19% van de 126 detaillisten die lid zijn van de OBA hebben hun stem uitgebracht. Dat zijn slechts 24 winkeliers. Daarnaast zijn de winkeliers aan het St. Jorisplein ondervraagd, maar ook dit zijn er niet zo heel veel, en onduidelijk is of zij ook mee hebben gedaan aan de peiling zelf en er dus sprake is van vertekende cijfers.

De SP zet dan ook vraagtekens bij de uitkomsten van dit onderzoek. Niet alleen is het onderzoek niet representatief, via de media en interne kanalen ontvangen wij ook signalen dat met name kleine winkeliers en hun personeel niet blij zijn met de extra koopzondagen. Om eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen over het draagvlak voor meer koopzondagen gaat de SP daarom zelf een onderzoek uitvoeren, waarbij we zoveel mogelijk winkeliers persoonlijk zullen bezoeken om hun wensen in kaart te brengen.

De OBA wil graag een breed gedragen koopzondag. Maar voordat de SP daar achter kan staan wil de SP eerst een breed gedragen onderzoek!

 

OBA adviseert breed gedragen koopzondagen

 

Reactie toevoegen

U bent hier