h

Debat over de toekomst van de krijgsmacht

21 november 2013

Debat over de toekomst van de krijgsmacht

De landelijke SP organiseert 29 november een debat over de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht in het landelijke partijbureau aan de Snouckaertlaan te Amersfoort.

De Nederlandse krijgsmacht maakt roerige tijden door. De Koude Oorlog en de existentiële dreiging die daarvan uitging liggen inmiddels drie decennia achter ons. In plaats daarvan doen zich nieuwe dreigingen voor die lang niet altijd eenvoudig te beantwoorden zijn. Tegen de achtergrond van deze complexe veiligheidsvragen en fikse bezuinigingen op het defensiebudget stellen wij ons de vraag hoe het staat met de ambities en nieuwe verantwoordelijkheden van de Nederlandse krijgsmacht.

Daarnaast staan de technologische ontwikkelingen niet stil. Terwijl de discussie over de toekomst van de kernwapens de afgelopen jaren weer is opgelaaid, vragen nieuwe technologieën om nieuwe ethische afwegingen. Hoewel internationaal het debat over drones en killer robots wordt gevoerd, is het in Nederland relatief stil op dit front. Alle reden om deze vragen eens in samenhang met elkaar te bediscussiëren. Wat zijn de dreigingen, welke rol ziet Nederland voor zichzelf in de veranderende wereld, welke eisen stelt dit aan de krijgsmacht en hoe kijken we aan tegen conventionele en nieuwe, experimentele wapensystemen?

Het debat zal worden ingeleid door:
  • Drs. Leon Wecke (senior docent aan het Centrum voor Internationaal Conflict - Analyse & Management, CICAM)
De volgende sprekers zullen daarna ingaan op het thema 
  • Dr. Christ Klep (militair historicus)
  • Drs. Miriam Struyk (IKV/PaxChristi, campagneleider van Stop Killer Robots)
  • Dr. Marcel Brus (hoogleraar Internationaal Publiekrecht, voorzitter CAVV)
  • Drs. Harry van Bommel (Tweede Kamerlid SP)
Het debat zal plaatsvinden op 29 november van 16u tot 18u in het hoofdkantoor van de SP 'De Moed', Snouckaertlaan 70. Wilt u ook deelnemen, mail dit dan naar rmolenkamp@sp.nl
 
Locatie: hoofdkantoor SP, Snouckaertlaan 70, Amersfoort
 
Start datum/tijd: 29-11-2013 16.00
Eind datum/tijd: 29-11-2013 18.00

Reactie toevoegen

U bent hier