h

Even voorstellen: Bets Beltman (6)

17 maart 2014

Even voorstellen: Bets Beltman (6)

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen stellen onze kandidaten zich aan u voor. Deze keer is het de beurt aan Bets Beltman, onze nummer 6!

Mijn naam is Bets Beltman, ik woon in het Soesterkwartier en heb een financiële functie bij het MBO. Ik ben net 61 geworden en ben zo’n 40 jaar geleden - tijdens mijn studententijd in Nijmegen - met de SP in aanraking gekomen. 

Wat mij aantrok in de SP, en nog steeds aantrekt, was, dat de SP een partij is die de buurt in ging en gesprekken met buurtbewoners aanknoopte over wat er fout zat in de maatschappij. Ik kon al die studentikoze discussies even vergeten en gewoon samen met de mensen in de buurt bespreken wat er leefde en zo nodig een actie organiseren. 

In 1976 verhuisde ik naar Hilversum. Daar speelde voor het eerst de actie tegen de verontreinigingsheffing, die door het zuiveringschap aan alle inwoners van Hilversum werd opgelegd. Want waarom zouden de mensen moeten betalen voor de milieu vervuiling, die voornamelijk door de industrie wordt veroorzaakt? 

Ik vond het in ieder geval een grof onrecht: De regering koos met deze gemeentelijke heffing ervoor dat de verkeerden werden gepakt, en de werkelijk schuldigen aan de vervuiling van het milieu vrijuit gingen. Geen belasting op ontlasting was onze leus.

Andere acties volgden, met name op huurdersgebied, tegen onterechte of te hoge huurverhogingen, en op het terrein van de gezondheidszorg. "Voorkomen is Beter" was de vlag waaronder door de SP aandacht voor preventie werd gevraagd en we deelden strips uit waarmee de mensen hun urine op suiker konden testen.

Sindsdien heeft de SP een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Naast het voeren van al die acties zitten we nu in talrijke gemeenteraden en hebben een flinke fractie in het parlement. In al die jaren ben ik dan weer meer, maar ook wel minder actief geweest. 

In Amersfoort (hier woon ik sinds 1999) trof ik een leuke, actieve groep mensen bij de afdeling. Ik ben 10 jaar raadslid geweest en sinds 2011 zet ik me in als voorzitter van de afdeling. Ik sta nu op plek zes bij de a.s. verkiezingen. We hopen op 5 zetels. Ik wil graag bij de fractie en het SP werk betrokken blijven, maar wil jongeren voor laten gaan. 

De SP blijft voor mij de partij waar ik mijn hart in kwijt kan en waarin ik mensen aantref die, net als ik, zin hebben om de wereld een beetje gelijkwaardiger en menselijker te maken. Er is in feite zoveel rijkdom op de wereld...

Reactie toevoegen

U bent hier