h

Van Rijn krijgt gouden sloophamer van SP tijdens 'afbraaktour' in Amersfoort

30 september 2014

Van Rijn krijgt gouden sloophamer van SP tijdens 'afbraaktour' in Amersfoort

De SP heeft vanavond in Amersfoort een protest georganiseerd bij de tour die staatssecretaris van Rijn door het land maakt. Van Rijn sprak in leerhotel ’t Klooster met wethouders uit de regio over de uitvoering van zijn beleid. Hij werd voor het begin van de bijeenkomst op de Daam Fockemalaan opgewacht door een groep van tientallen verontruste mensen met een beperking, thuiszorgmedewerkers en betrokken SP-leden, die op ondubbelzinnige wijze duidelijk maakten dat ze niet gediend waren van het afbraakbeleid dat door deze staatssecretaris wordt gevoerd.

Van Rijn ontving uit handen van Ad Meijer, SP-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Amersfoort, een Gouden Sloophamer. Een “onderscheiding” vanwege de brute wijze waarop dit kabinet de zorg om zeep helpt. Staatssecretaris van Rijn is verantwoordelijk voor de bezuinigingen op de Jeugdzorg en de Thuiszorg, taken die per 1 januari door gemeenten moeten worden uitgevoerd. Ook is hij verantwoordelijk voor het sluiten van 800 verzorgingshuizen in het hele land.

In alle gemeenten is groeiende onrust en bezorgdheid over de verslechtering van de zorg, het ontslag van personeel in de thuiszorg en de jeugdzorg. Verschillende instanties pleiten voor het uitstel van de invoering omdat ouderen en kinderen de rekening gepresenteerd krijgen van geen of minder zorg te krijgen. De SP spreekt daarom ook over een ‘afbraaktour’ van Van Rijn.

De staatssecretaris zelf heeft deze tour door het land georganiseerd om ‘mooie voorbeelden’ te horen van een aantal vooraf geselecteerde wethouders. Ook wil hij van zijn tour een filmpje maken ter promotie van zijn beleid.

Namens de actievoerders liet Ad Meijer aan de staatssecretaris weten dat zijn beleid er voor zorgt dat mensen in Amersfoort straks hun thuiszorg verliezen, kinderen hun noodzakelijke jeugdzorg kwijtraken en dat ouderen door de sluiting van het Van Randwijckhuis – en binnenkort nog meer verzorgingstehuizen – aan hun lot worden overgelaten, zeker nu er in Amersfoort grof op de thuiszorg wordt bezuinigd. Ook zullen vele zorgmedewerkers en jeugdzorgprofessionals hun baan verliezen.

Onder druk van het beleid van Van Rijn wilde het college in Amersfoort enkele maanden geleden al besluiten om de thuiszorg per 2017 af te schaffen. Een grootscheepse handtekeningactie van de SP – meer dan 2500 handtekeningen binnen twee weken – heeft er voor gezorgd dat dit besluit voorlopig werd uitgesteld. Dit zijn de feiten die de actievoerders aan de staatssecretaris duidelijk wilden maken. “Zijn afbraakbeleid moet stoppen”

Reactie toevoegen

U bent hier