h

Sociale woningbouw in Amersfoort, te weinig, te laat!

23 januari 2017

Sociale woningbouw in Amersfoort, te weinig, te laat!

Komende dinsdag presenteert het college haar strategie om in de komende 5 jaar 2000 sociale woningen te realiseren in Amersfoort. Het eerste dat opvalt aan de strategie is dat nu al duidelijk is dat het college de gestelde doelen niet gaat halen!

Het college zegt de 2000 woningen alleen te kunnen bouwen indien vanaf nu bij alle projecten een percentage van 50% sociale woningen wordt gerealiseerd. Volgens het college is dit financieel onhaalbaar, en daarom wordt gekozen voor een percentage van 35% sociale woningbouw per project. Dat betekent dat het nog langer gaat duren om de wachtlijsten weg te werken.

De SP is hier absoluut niet over te spreken. Al jaren hebben wij het college en de andere partijen in de raad gewaarschuwd dat er te weinig sociale woningen worden gebouwd, en er teveel worden gesloopt en verkocht. Dat het nu niet mogelijk blijkt om uiterlijk 2021 de sociale woningnood op te hebben gelost is iets dat dit college en deze raad zwaar aan te rekenen valt.

Ook de voorgestelde 35% sociale woningbouw per project gaat het college waarschijnlijk niet halen. Het college wil teveel ruimte geven aan projectontwikkelaars om af te mogen wijken van deze norm als dat hun financiele belangen beter uitkomt. De gevolgen laten zich raden, de strategie sociale woningbouw zal op deze manier vooral een wassen neus blijken te zijn.

Het college stelt nu voor om locaties aan te wijzen die vanwege hun functie, historie of ligging 'gevoelig' liggen om zo toch meer woningen te kunnen bouwen. Dit zal tot meer weerstand leiden in Amersfoort, en is dan ook een discussie die uiterst zorgvuldig gevoerd moet worden.

De SP vindt dat we eerst zoveel mogelijk moeten halen uit de nu al beschikbare locaties, en zal dan ook met voorstellen komen om de strategie van het college aan te scherpen.

Reactie toevoegen

U bent hier