h

SP eist opheldering over verdwenen bos

19 februari 2021

SP eist opheldering over verdwenen bos

Hoe kan er zomaar een bos in onze stad gekapt worden? Zonder dat bewoners ervan wisten? Zonder dat de gemeenteraad het wist? De SP eist tekst en uitleg van wethouder Kranen over de kap van een bos bij de Utrechtseweg. SP-Raadslid Judith van Zon: ‘Misschien wel duizend bomen zijn deze week uit de stad verdwenen. Zonder aankondiging. Zonder inspraak. Dit is bizar. Dit is weer een voorbeeld dat ons kostbare groen niet veilig is in Amersfoort.’

Aan het einde van de middag stuurde wethouder Kranen een bericht waarin hij stelde dat hij niet wist van de kap. Van Zon: ‘Hoe kan een wethouder die verantwoordelijk is voor bomen, niet weten dat er een bos wordt gekapt? Had hij het niet kunnen en moeten weten? Het college heeft heel wat uit te leggen. Helemaal omdat de andere wethouder afgelopen maand nog beloofde dat het project nog in een planfase was.’

De SP heeft vrijdag in schriftelijke vragen tekst en uitleg gevraagd van het college. Ook wil de Van Zon zo snel mogelijk in de gemeenteraad in debat over het verdwenen bos.

De vragen van de SP aan de wethouder:

 1. Hoeveel bomen en welke bomen zijn er verdwenen door de kap van het bos aan de Utrechtsweg?
 2. Hoe kan een wethouder die verantwoordelijk is voor bomen niet weten dat er een bos wordt gekapt?
 3. U schrijft dat de provincie toestemming heeft verleend voor de kap. Wanneer hoorde u voor het eerst van deze toestemming?
 4. Kunt u ons garanderen dat de toestemming voor de bomenkap nooit op enigerlei wijze bij u ter ore is gekomen, via de projectontwikkelaar of de provincie?
 5. Wanneer wordt u normaal gesproken op de hoogte gesteld van goedkeuring van de provincie? Wanneer is dat deze keer gebeurd? Of waarom is dat deze keer niet gebeurd?
 6. Het bos is een belangrijk verbindingsgebied met kwetsbare diersoorten. Wat zijn de gevolgen voor deze dieren?
 7. U schrijft dat u niet op de hoogte was van de kap. Wat kan u de volgende keer anders doen om te zorgen dat u wél op de hoogte bent van de kap van een bos?
 8. Hoe kan het dat uw college tijdens de ronde over visie Heuvelrugzone heeft gezegd dat dit project nog in de planfase was?
 9. Hoe gaat de wethouder haar belofte dat er een mogelijkheid was voor inspraak door bewoners inlossen?
 10. Welke acties gaat de wethouder ondernemen om te voorkomen dat er een bos verdwijnt zonder dat hij er iets vanaf weet?
 11. Veel Amersfoorters twijfelen of het kostbare groen bij u wel in goede handen is. Wat gaat u doen om hun vertrouwen terug te winnen?

U bent hier