h

Vredesdag 13 april

23 mei 2024

Vredesdag 13 april

Aan de Internationale Dag van de Vrede werd ook in Nederland aandacht gegeven door de SP. Deze keer werd de Vredesdag in Willem Twee in Tilburg georganiseert. Met een keur aan sprekers werd aandacht gegeven aan het thema: Stop de Oorlog!

Sprekers waren Peter Mertens van PvdA België,  Bastiaan van Apeldoorn senator en hoogleraar mondiale politieke economie en geopolitiek, Wendela de Vries van Stop de Wapenhandel, Frank Slijper programmamaker PAX , Gerrie Elferink SP lijsttrekker Europese Verkiezingen, Sarah Dobbe 2e kamerlid. Met een digitale bijdrage van Chris Klep, militair historicus.

Er werden interessante en verschillende perspectieven gegeven hoe en waarom er oorlog is en wat je wel kunt doen om deze te voorkomen en te stoppen. Een belangrijke bijdrage van Sarah Dobbe over de aanstaande Europese wetgeving dat die de grootste wapenleverancier(s) teveel macht geeft. Nederlands bepaalt dan niet meer mee en de burgers hebben dan geen democratische beslismomenten meer.

Dobbe: ‘Defensie-uitgaven worden gedaan vanuit een oorlogsretoriek van noodzaak tegenover de agressie van Rusland. Maar als je kijkt naar de feiten zie je dat Europa alleen al ruim 5 keer zoveel uitgeeft aan defensie als Rusland en samen met de VS 17 keer zoveel uitgeeft aan defensie. De militaire overmacht is er. Maar er wordt een stuk minder tot niets geïnvesteerd in vrede. Terwijl een wapenwedloop de wereld alleen onveiliger maakt, moet dit pad naar vrede er komen. Dat is wat deze Vredesdag heel duidelijk maakt.’

Op de SP-website kun je het gehele verslag lezen en de petitie ‘Stop de wapenwedloop’ tekenen.

Reactie toevoegen

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier