Interview met Ad Meijer, fractievoorzitter SP Amersfoort

TSN is de grootste thuiszorgaanbieder van Amersfoort. Hoeveel mensen zijn afhankelijk van TSN thuiszorg?
Op dit moment zijn er ongeveer 1200 mensen in Amersfoort die zorg krijgen van TSN. Deze zorg wordt geleverd door 300 thuiszorgmedewerkers die zich ondanks alle onzekerheid nog dagelijk keihard werken voor de mensen die ondersteuning nodig hebben
Bezuinigt de gemeente Amersfoort op de zorg die TSN levert?
Nou en of! In 2014 betaalde de gemeente Amersfoort nog ca. 5 miljoen euro aan TSN. In 2015 was dat nog maar ca. 3,7 miljoen euro. Een daling van 26%!
Maar dat is toch de schuld van het kabinet Rutte?
Zeker, op dit moment krijgt Amersfoort van het kabinet veel minder geld dan in 2014 en dat is schandalig. Maar Amersfoort had zelf ook veel meer geld moeten inzetten om de gevolgen voor cliënten en werkers op te vangen, maar dat heeft de coalitie van VVD, PvdA, D66 en ChristenUnie niet gedaan.
Hoe krijgt de gemeente Amersfoort zo’n grote bezuiniging voor elkaar?
Op een slimme manier. Niet door gewoon te zeggen dat ze de zorg met 26% korten en ook niet door het uurtarief dat ze aan TSN betalen te verlagen want dat valt veel te veel op. Amersfoort heeft de afgelopen jaren de regels zo veranderd dat steeds minder mensen thuiszorg krijgen. Zo wordt er tegen mensen gezegd dat ze zelf hun problemen kunnen oplossen, omdat een familielid, buurman, vriend of vrijwilliger hun wel kan helpen. Bovendien heeft de gemeente voor bestaande cliënten met TSN afgesproken dat ze voor gemiddeld minder uren geld krijgen en zelf mogen uitmaken hoe ze die uren over de cliënten verdelen zolang er maar sprake is voor “gestructureerd en opgeruimd huishouden”. Nu is de gemeente zelf dus niet meer verantwoordelijk voor het aantal uren dat bestaande cliënten aan zorg houden. Grof bezuinigen en afschuiven dus!
Wat gebeurt er in Amersfoort als TSN failliet gaat?
Het college heeft gezegd dat ze met andere zorgaanbieders hebben afgesproken dat die 1 a 2 weken de cliënten van TSN kunnen overnemen. Daarna richten ze zich vooral op opvang van de kleinere groep mensen die wat zwaardere thuiszorg nodig hebben (HH2). Het college wil zich eigenlijk nauwelijks met het lot van de thuiszorgmedewerkers bezig houden, zolang de aanbieders zich maar aan de cao houden. Op dit moment (22 januari) wordt er landelijk met Buurtzorg onderhandeld over overname van alle cliënten en thuiszorgmedewerkers van TSN.
En wat wil de SP dat er gaat gebeuren?
Het liefst zag de SP dat er in Amersfoort een “gemeentelijk thuiszorgbedrijf” werd opgericht. Dit kan er voor zorgen dat de gemeente zonder bureaucratie en hoge directeurssalarissen genoeg zorg kan geven aan mensen die dat nodig hebben en alle thuiszorgmedewerkers een eerlijk loon kan betalen. Het college in Amersfoort wil dat op dit moment niet. Op dit moment (22 januari) heeft een landelijke overname door Buurtzorg de beste kans. Buurtzorg zegt dat ze alle cliënten en thuiszorgmedewerkers over wil nemen, maar we weten niet precies op welke voorwaarden dat zal gebeuren. Daarover wordt nu landelijk onderhandeld. In Amersfoort wil de SP daarom van de gemeente dat, als Buurtzorg TSN gaat overnemen:
- Alle cliënten en thuiszorgmedewerkers worden overgenomen.
- Cliënten hun vertrouwde hulp houden.
- Thuiszorgmedewerkers al hun rechten en arbeidsvoorwaarden behouden.
- In de thuiszorg vaak toegepaste loondump in Amersfoort geen kans krijgt.