h

Europese grondwet: voor of tegen?

15 februari 2005

Europese grondwet: voor of tegen?

Op 2 maart organiseert vrijplaats De Keerkring vanaf 20.30 uur in Theater De Lieve Vrouw een informatie en debatavond over de Europese Grondwet. Na een inleiding over de inhoud en de gevolgen van de Grondwet gaan experts van de SP, GroenLinks, VVD en mogelijk de Christen Unie onder leiding van Alejandra Slutzky met elkaar in discussie. Zowel voor als na dit debat zullen we ons eigen referendum houden: hoe denkt Amersfoort over de Europese Grondwet?

Referendum
In mei of juni mogen we met z'n allen naar de stembus om via een referendum te kiezen voor of tegen de Europese grondwet. Maar veel Nederlanders zitten nog vol met vragen, belangrijke vragen die toch beantwoord moeten worden voordat een verstandige keuze kan worden gemaakt. Wat staat er eigenlijk in deze grondwet? Welke betekenis heeft het in Europa en wat heb ik er mee te maken? Wat zijn de gevolgen van deze Europese grondwet; wat gebeurt er als ik voor stem en wat als een meerderheid van Nederland tegen is?

De sprekers
Bas Eickhout, Ruud Luchtenveld en Ronald van Raak zullen deze vragen op 2 maart proberen te beantwoorden en met elkaar (en de Christen Unie) in discussie gaan over zin en onzin van de grondwet. Bas Eickhout (27) is voorzitter van de werkgroep Europa van GroenLinks en geldt als één van de Grondwet-kenners binnen de partij. Ruud Luchtenveld (49) is, behalve fractievoorzitter voor de VVD in de Amersfoortse gemeenteraad, als lid van de Tweede Kamer woordvoerder voor staatsrechtelijke aangelegenheden. Ronald van Raak (36) is lid van de Eerste Kamer en als filosoof en historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het wetenschappelijk bureau van de SP. Het is nog niet bekend wie er namens de Christen Unie zal deelnemen.

De onderwerpen
Het referendum van dit voorjaar gaat niet over de keuze voor een politieke partij, maar toch zullen alle partijen campagne gaan voeren voor of tegen de grondwet. Elke partij heeft daarin een duidelijke eigen lijn. Hieronder enkele opmerkingen die door de partijen gemaakt zijn over drie belangrijke twistpunten:

  • democratie en transparantie
  • economie versus sociaal en milieu
  • buitenland, veiligheid en defensie

Democratie en transparantie
Veel partijen zien de democratische vooruitgang die met de grondwet wordt geboekt. De VVD beschouwt 'de Europese grondwet als een liberaal project dat de burgers meer invloed in Europa geeft' . Voor GroenLinks was 'de mate van vooruitgang ten opzichte van de huidige Europese spelregels - met name op het vlak van democratie, transparantie, rechtsbescherming, besluitvaardigheid en subsidiariteit - de belangrijkste toetssteen bij de beoordeling van de Europese Grondwet'. De Christen Unie vindt echter dat 'de positie en betrokkenheid van de nationale parlementen bij Europese besluitvorming dient te worden verstevigd' en vreest 'een sluipende overdracht van bevoegdheden naar Europees niveau'. De SP plaatst ook haar kanttekeningen bij 'de Europese superstaat die nauwelijks te controleren valt. We hebben de plicht onze democratische rechten te beschermen'.

Economie versus sociaal en milieu
Ook vindt de SP dat de kiezer die 'hecht aan verantwoord natuur- en milieubeheer' straks tegen de grondwet moet stemmen. GroenLinks prijst juist de 'uitbreiding van de wetgevende bevoegdheden van het Europees parlement op terreinen als justitie, migratie, landbouw, visserij en handel' en 'de opname van artikelen over dierenwelzijn en (duurzame) energie'. De VVD is om economische redenen voor de grondwet, want 'vrije concurrentie op een vrije markt en de rechten van consumenten worden in de Grondwet verankerd'. Maar volgens de SP leidt de Europese Unie 'tot sociale en culturele uitverkoop': 'Europa als één grote vrije markt voor de handigste zakenlieden'.

Buitenland, veiligheid en defensie
De VVD denkt dat Europa 'door een gezamenlijke justitie- en politieaanpak het internationale terrorisme en de grensoverschrijdende criminaliteit beter kan bestreden'. 'Terzake van het Gemeenschappelijk Buitenlandse Veiligheidsbeleid en het Europese Veiligheids- en Defensiebeleid merken Christen Unie en SGP op dat Europese Eenheid niet tot stand komt via afgedwongen consensus, overruling van lidstaten en instelling van een Europese Minister van Buitenlandse zaken'. Voor GroenLinks is 'de aanstelling van een EU-minister van Buitenlandse Zaken met spreekrecht in de VN-veiligheidsraad' juist een belangrijke verbetering. Wel waarschuwt zij voor 'de onheldere bevoegdheden van de defensiekopgroep' en 'de mogelijke druk op landen in deze kopgroep om hun militaire uitgaven te verhogen'. De SP is ook niet gelukkig met 'Europa als militaire grootmacht, die tientallen miljarden euro's extra gaat kosten'.

www.europa.sp.nl

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier