h

Raad onverschillig over Birkhoven

17 januari 2006

Raad onverschillig over Birkhoven

Bos Birkhoven wordt verder uitgekleed. 100.000 vierkante meter bos wordt bij het Dierenpark Amersfoort getrokken. De SP stelde dinsdag in de Raad dat eerst gewacht moet worden op advies van het ministerie van Natuur (LNV) voordat er een besluit genomen wordt over de uitbreiding van het Dierenpark.

4 jaar geleden voorkwam de SP dat Bos Birkhoven deels een pretpark werd. De hele raad stemde toen in met het behoud van het bos Birkhoven.
Nu wil de Socialistische Partij eerst weten wat de gevolgen zijn voor de natuur en dan pas een besluit nemen over de uitbreiding van de dierentuin.
Bij de flora- en faunawet geldt het principe: geen aantasting van de natuur. Beschermen staat voorop, ingrijpen is een uitzondering. Dat wil zeggen dat er een zorgvuldige afweging wordt gemaakt tussen de belangen van de Dierentuin, met o.a. het idee van plastic dino's, en het behoud van de in het bos voorkomende zeldzame planten en dieren.
Daarnaast wordt het bos in de omgeving van het Dierenpark uitgedund in samenwerking met Utrechts Landschap. De SP begrijpt dit niet, het hele bos is immers 2 jaar geleden al uitgedund. MIsschien nodig voor de uitbreiding?
B en W lopen voor de muziek uit.
Zonder de eventuele ontheffing af te wachten, komt B en W met een voorstel om het Dierenpark Amersfoort al haar gang te laten gaan. De raadsfracties bleven achteroverleunend in hun raadszetels zitten. Zonder ook maar enige discussie stemde alle fracties, behalve de SP, in met het voorstel van het college.
De SP-fractie is verbijsterd over deze onverschilligheid.

U bent hier