h

SP vraagt naar resultaten motie bomenkap in Vathorst

22 februari 2006

SP vraagt naar resultaten motie bomenkap in Vathorst

De SP is benieuwd naar de resultaten van de motie uit begin 2004 waarin de bomenkap in Vathorst ter discussie werd gesteld. Uit een steekproef van de afgelopen zes maanden blijkt dat voor grote aantallen bomen en houtwallen een kapvergunning zijn afgegeven. Terwijl het college juist was opgedragen nadrukkelijker te kijken of bomen en houtwallen kunnen worden behouden. De SP zet vraagtekens bij de uitvoering van de motie en vraagt middels schriftelijke vragen het college om duidelijkheid en inzage in de verleende kapvergunningen.

Op 31 maart 2004 heeft de raad unaniem een motie aangenomen, waarin het college is verzocht ‘’nadrukkelijker te letten op de mogelijkheid van behoud van bomen en houtwallen in het gebied Vathorst; de zorg van de raad over te brengen aan OBVathorst over de grote hoeveelheid gekapte bomen en geslechte houtwallen en nog kritischer te kijken naar verzoeken om kapvergunningen in het gebied Vathorst.’’
,,Het lijkt alsof er niets mee wordt gedaan als je kijkt hoeveel vergunningen er het afgelopen half jaar zijn afgegeven,’’ zegt raadslid Frits Schoenmaker. Hij telde kapvergunningen voor 86 elzen, 40 eiken, 23 berken, 20 essen, 17 appels, 16 wilgen, 9 kersen, 4 esdoorns, 1 linde, 1 populier en 22 houtwallen (waarvan 9 met een oppervlakte van bijna 1500 m2). Daarnaast viel het Schoenmaker op dat er ook nogal wat gemeentebomen werden gekapt: 75 beuken, 61 eiken, 57 essen, 51 acacia’s, 39 berken, 31 wilgen, 23 lijsterbessen, 23 esdoorns, 16 elzen, 16 populieren, 14 lindes, 13 iepen, 6 platanen, 5 meidoorns, 3 sparren, 3 kastanjes, 2 noten, 2 kersen, 2 ceders, 1 magnolia, 1 gouden regen, 1 hulst en 2 houtwallen.
,,Verontrustend veel. Vooral als je weet dat juist bomen zorgen voor de opvang van fijn stof en de bladeren uitlaatgassen absorberen en laten verdwijnen.’’

De SP fractie heeft de volgende vragen gesteld:

1. Op welke wijze heeft het college invulling gegeven aan de motie? De schriftelijke bewijzen graag bijvoegen.
2. Kan het college aangeven wat de aanvaarding van de motie heeft opgeleverd?Dus hoeveel bomen/houtwallen er door de motie zijn behouden?
3. Kan het college aangeven hoeveel bomen/houtwallen er vanaf 31 maart 2004 tot heden zijn gekapt? Kan het college ook aangeven om hoeveel vierkante meters houtwallen het gaat?
4. Wat vindt het college van die aantallen? Vindt het college dat met deze aantallen hiermee de motie voldoende is uitgevoerd?
5. Is het college bereid de raad maandelijks een overzicht te geven over het aantal afgegeven kapvergunningen in Vathorst? En bij de houtwallen aan te geven om hoeveel vierkante meter het gaat? En de verleende kapvergunningen voorzien van de acties in de geest van motie van 31 maart 2004.
6. In hetzelfde overzicht ook een lijstje op te nemen met behouden bomen/houtwallen?
7. Kan het college de raad op korte termijn voorzien van een notitie hoe het college de motie heeft uitgevoerd?

Bij de steekproef naar verleende kapvergunningen voor Vathorst is het de SP ook opgevallen dat er veel gemeentebomen in andere gebieden worden en zijn gekapt:
75 beuken, 61 eiken, 57 essen, 51 acacia’s, 39 berken, 31 wilgen, 23 lijsterbessen, 23 esdoorns, 16 elzen, 16 populieren, 14 lindes, 13 iepen, 6 platanen, 5 meidoorns, 3 sparren, 3 kastanjes, 2 noten, 2 kersen, 2 ceders, 1 magnolia, 1 gouden regen, 1 hulst en 2 houtwallen.

8. Wat vindt het college van die aantallen?
9. Is het college bereid de raad maandelijks een overzicht te geven over het aantal afgegeven kapvergunningen? En bij de houtwallen aan te geven om hoeveel vierkante meter het gaat?
10. Is het college op de hoogte van effecten die bomen hebben op vuile lucht en uitlaatgassen? Dat bomen fijn stof opvangen en bladeren uitlaatgassen absorberen.
11. Wordt daarbij het verlenen van kapvergunningen rekening meegehouden??
12. Zo, ja. Kunt u dit aantonen?
13. Zo, nee. Waarom niet?

U bent hier