h

vragen over WMo en burgerparticipatie

8 juli 2006

vragen over WMo en burgerparticipatie

De WMO zal worden ingevoerd op 01 januari 2007. De WMO is een zeer ingrijpende bezuinigingsoperatie waarbij de regie over de zorgtoewijzing naar de gemeente gaat. Het is belangrijk dat mensen die zorgafhankelijk zijn hierover kunnen meepraten. Dit is zelfs wettelijk verplicht. In Amersfoort gebeurt dit, naar ons idee te laat en te langzaam.

In artikel 11 van de WMO wordt gesproken over de burgerparticipatie:
Artikel 11
1. Het college van burgemeester en wethouders betrekt de ingezetenen van de gemeente en in de gemeente een belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen bij de voorbereiding van het beleid betreffende maatschappelijke ondersteuning, op de wijze voorzien in de krachtens artikel 150 van de Gemeentewet vastgestelde verordening.
2. Het college van burgemeester en wethouders stelt ingezetenen van de gemeente en in de gemeente belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen vroegtijdig in de gelegenheid zelfstandig voorstellen voor
het beleid inzake maatschappelijke ondersteuning te doen.
3. Het college van burgemeester en wethouders verschaft informatie die nodig is ter uitvoering van het bepaalde in het eerste en tweede lid.
4. Onverminderd het eerste lid vergewist het college van burgemeester en wethouders zich bij de voorbereiding van het beleid tevens van de belangen en behoeften van ingezetenen die hun belangen en behoeften niet goed kenbaar kunnen maken.

Inmiddels ligt er een Verordening individuele WMO-voorzieningen. Hierover hebben wij de volgende vragen:

1. In de Verordening staat dat deze wordt voorgelegd aan de vaste adviesraden van de gemeente: SRA, GPPA en de AAA. Waarom wordt er door de gemeente niet veel breder advies gevraagd aan belanghebbenden? Te denken valt aan mensen met een verstandelijke beperking, mensen uit de GGZ-sector en andere belanghebbenden. Dit is door verschillende fracties en insprekers voorgesteld in de Ronde van 20 juni jl. en overgenomen door de wethouder in dezelfde Ronde van 20 juni jl. Daarnaast is de gemeente dit wettelijk verplicht conform artikel 11, lid 1, 2 en 4 van de WMO, dus waarom heeft het College dit niet overgenomen?
2. In de WMO is verder bepaald dat de in de gemeente woonachtige belanghebbenden vroegtijdig zelfstandig voorstellen voor…(…) kunnen doen. Hebt u de verschillende belanghebbenden hiertoe uitgenodigd? Zo ja, hoe hebt u dat gedaan? En zo nee, waarom niet?
3. Waarom heeft het College niet eerder de Verordening voor inspraak vrijgegeven en niet zoals nu in de vakantieperiode van 03 juli t/m 16 augustus 2006? Zoals het College weet en kán weten zijn veel mensen – in die periode - op vakantie en kunnen hun mening niet of onvoldoende kenbaar maken. Wat is de reden dat in deze periode de Verordening voor inspraak is uitgegeven? De datum van 01 oktober is geen ‘harde’ datum om de Verordening vast te stellen.
4. Hoe denkt het College lid 4 van artikel 11 WMO uit te voeren? Heeft het College dit al gedaan? Zo ja, hoe en zo nee, waarom niet?

U bent hier